Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji prirediće danas u Beogradu svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 26 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske na kojem se očekuje prisustvo zvaničnika Srbije i Srpske.

Zvanicama bi prigodnom besjedom trebalo da obrati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, blagoslov skupu daće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a kao domaćin prijema riječi dobrodošlice uputiće direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Prijemu će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

U umjetničkom dijelu programa učestvuju Gudački sastav Banjalučke filharmonije i solisti Valentina Milekić, Kristina Ivanović, Ana Marković Malbaša i Siniša Pajić, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Prema do sada potvrđenim najavama, prijemu će, osim zvaničnika Srbije i Republike Srpske, prisustvovati i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ličnosti iz svijeta kulture, umjetnosti, nauke, prosvjete, privrede i sporta Srbije i Srpske.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Skupština srpskog naroda u BiH 28. februara 1992. godine donijela je prvi Ustav Srpske Republike BiH, kao najviši opšti pravni akt, čime je formalnopravno nastao državnopravni subjekt srpskog naroda.

Četvrti prijem povodom Dana Republike Srpske biće organizovan u 18.00 časova u Starom dvoru /Skupštini grada Beograda/.

Izvor: Srna

Prethodni članakBrnabićeva danas u posjeti Banjaluci
Naredni članakTržište rada se raspada u Srpskoj