Analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da najava Kristijana Šmita da će otputovati u Republiku Srpsku i poruka predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da se “pripremi za neugodne trenutke” predstavlja direktno provociranje Srpske i izazivanje sukoba, ali i istakao da će Srpska naći način mu onemogući da samovoljno postupa.

Anđelković smatra da je cinično da o vladavini prava govori neko ko je zauzeo funkciju koja mu ne pripada, odnosno neko ko nije izabran u skladu sa procedurom.

– Mislim da će Republika Srpska naći načine kako da odgovori da izbegne sukob, a da mu onemogući da samovoljno postupa – kaže Anđelković.

Anđelković je naglasio da je potpuno jasno da je Šmit uzurpator.

– Nije dobio potvrdu Savjeta bezbjednosti UN, nije postavljen na tu funkciju i njega ne štiti nikakva konvencija, ni Bečka konvencija ni bilo šta drugo, jer on je običan njemački turista u BiH – kaže Anđelković.

Prema Aneđlkovićevim riječima, to je isto kao kada bi došao neko, upao u Patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve, zauzeo mjesto patrijarha i tvrdio da je “šef SPC”, a pričao o vladavini prava, moralu i zakonitosti.

Anđelković primjećuje da Šmita jedino mogu da štite NATO snage.

– Ali onda su to otvoreni okupatori i on je onda okupacioni gaulajter BiH, a ne legitimni predstavnik bilo koje institucije – ocijenio je Anđelković za Srnu.

Kristijan Šmit rekao je juče za “Frankfurter algemajne cajtung” da će sljedeće sedmice doći u Republiku Srpsku, te predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku poručio da se “pripremi za neugodne trenutke”.

Šmit je svoje planove o dolasku u Republiku Srpsku najavio samo nekoliko časova nakon što je Dodik potvrdio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske dobilo instrukcije o postupanju u slučaju Šmita, pošto je najavljeno da će biti uhapšen i deportovan ukoliko dođe u Republiku Srpsku.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Nikada nećemo prestati da pamtimo agresiju NATO-a, a stalno ćemo da podsjećamo
Naredni članakŽupljanin: Šmit doliva ulje na vatru, ali Srpska će se zaštititi