Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je BRIKS u velikoj mjeri budućnost svijeta i da je dobro da se Srbi, koji nisu imali nikakvu korist od Zapada već samo štetu, što više orijentišu ka toj organizaciji.

Anđelković je naglasio da je najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz Srpske narednih dana organima BiH poslati prijedlog da se razmotri inicijativa da BiH podnese zahtjev za članstvo u BRIKS-u prije nagoveštaj kursa za budućnost i za Srbiju i za Republiku Srpsku, nego što danas može da bude potpuno realna.

– Ali je bitno da o tome govorimo jer i kada Zapad shvati da nećemo sedeti skrštenih ruku počeće drugačije da se ponaša – naveo je Anđelković i dodao da bi Zapad “makar razmislio da li to Srbi imaju alternativu i da li da mjenja odnos prema nama”.

On je ukazao da je BRIKS ozbiljan blok koji okuplja zemlje koje su demografski i ekonomski jake, uključujući i Rusiju kao važan vojno-politički i energetski činilac današnjice, a koji će postepeno da eliminiše zapadnu dominaciju u ekonomsko-finansijskoj i političkoj sferi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da BiH treba da podnese zahtjev za članstvo u BRIKS, s obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uslovi za prijem u EU.

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC

Izvor: SRNA

Prethodni članakKaran: Uvoz opasne demokratije
Naredni članakDodik i Cvijanovićeva sa ambasadorom Bjelorusije; Istaknut značaj jačanja privrednih veza (FOTO)