Poruka predstavnika SAD na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj je pravdao NATO agresiju na SR Јugoslaviju, slikovito pokazuju da američko-natovska ubijeđenost o vlastitoj moralnoj superiornosti nije ništa drugo nego ideologija fašizma, čiji su sljedbenici, takođe, smatrali da imaju pravo da odlučuju o sudbinama svijeta, rečeno je u Ambasadi Rusije u BiH.

Komentarišući izjavu zamjenika američkog ambasadora u UN Roberta Vuda da SAD nemaju šta da kriju kada je riječ o podršci NATO bombardovanju SR Јugoslavije 1999. godine, jer smatraju da je to bilo neophodno i legitimno, te da je Kremlj “pokušao da izmanipuliše Savjet bezbjednosti radi svoje propagande i da naruši stabilnost na Balkanu”, u Ambasadi su rekli da je teško odabrati riječi za komentarisanje takvih ne samo laži, nego i bahatih arogancija.

– Kažu da je napad na Јugoslaviju bio “neophodan i legitiman”. Nema prava ni SAD, niti NATO da odlučuju šta je neophodno, a šta nije izvan vlastitih teritorija. Prema međunarodnom pravu jednostavno nije to njihova stvar. Sa druge strane, nemaju nikakvih ovlašćenja da odlučuju šta je legitimno, a šta nije sa nezavisnom suverenom zemljom – pojasnili su u ruskoj Ambasadi u BiH.

Podsjećajući na činjenicu da je vojna operacija SAD i NATO-a protiv Beograda preduzeta bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN na osnovu neosnovanih optužbi vlasti SR Јugoslavije, u ruskoj Ambasadi konstatuju da je time izvršen ozbiljan udarac na ugled Savjeta bezbjednosti, koji su stavili pred svršeni čin.

– Sjedinjene Države i njihovi saveznici su napali miroljubivu evropsku državu, čime su jednostavno pogazili Povelju UN, Helsinšku završnu povelju KEBS, principe OEBS-a, kao i izvrgli ruglu koncept suvereniteta – navode iz Ambasade Ruske Federacije BiH za Srnu.

Na takav način, kažu, Alijansa je potkopala čitavu višedecenijsku evropsku arhitekturu bezbjednosti i lansirala globalan projekat agresivnih napada SAD i njihovih satelita širom svijeta protiv Iraka, Libije, Avganistana, Sirije i sve do podrške antiruskih akcija u Ukrajini od 2014. godine.

Iz ruske Ambasade u BiH su podsjetili na izjavu bivšeg predsjednika Vlade Јevgenija Primakova da NATO agresija na SR Јugoslaviju “nije bila samo agresivan udarac na neku zemlju, već udar na cijeli svjetski poredak koji je uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakAmidžić: Šmit napravio ozbiljan problem i trebalo bi da odgovara (VIDEO)
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 26.03.2024. godine