Književnik Radomir Mićunović, jedan od najboljih srpskih enigmatičara i sportskih novinara, preminuo je u 80. godini, a ostaće upamćen po posebnoj formi aforizama o šahu, poznatim kao “šahorizmi”.

Mićunović je bio i počasni član Udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” kojem je ostavio legat sa šest hiljada knjiga, kao i član uprave Udruženja književnika Srbije, saopšteno je iz “Adligata”.

U svijetu književnosti prisutan je skoro šest decenija, a za sobom je ostavio djelo uokvireno u 50 publikacija.

Bio je značajan pisac za djecu i odrasle, pjesnik, prevodilac, književni kritičar, esejista, šahista i novinar.

Diplomirao je jugoslovensku i opštu književnost na Univerzitetu u Beogradu, radio je kao novinar lista “Borba”, a 15 godina je bio glavni i odgovorni urednik lista Eho, prenosi RTS.

Njegovi radovi prevođeni su na mnoge jezike, između ostalog na slovački, makedonski i slovenački, dok je njegova knjiga za djecu “Album zverinja” postala bestseler u Češkoj rasprodat u 40.000 primjeraka za svega tri dana.

Zastupljen je u mnogim antologijama i čitankama za osnovnu školu, a objavljivao je u svim poznatijim listovima i časopisima.

Dobitnik je važnih priznanja, među kojima se ističu nagrade “Ivo Andrić”, “Radoje Domanović” i “Pečat varoši sremskokarlovačke”.

Na “Susretima” u Bajinoj Bašti, sa tri zlatne medalje, bio je proglašen za najuspješnijeg enigmatu Srbije.

Foto: wikimedia.org / Karakal22

Izvor: RTRS

Prethodni članakMinistarstvo uprave i lokalne samouprave: Јedno lice prekršilo mjere kućne izolacije
Naredni članakU Srbiji još 250 zaraženih virusom korona