U prvu posjetu Doboju došao je muftija zenički Mevludin efendija Dizdarevič, koji je razgovarao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem. Sastanku je prisustvovao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Razgovarano je o realizaciji brojnih projekata. Jedan od njih je izgradnja islamskog centra. Potpisan je sporazum između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i grada Doboja o udruživanju sredstava u iznosu od 100 hiljada maraka za nastavak izgradnje Islamskog centra, započetog 15. maja 2015. godine.

Doboj je jedan od svijetlih primjera suživota u BiH, rekao je prvi čovjek grada Doboja dodajući da se dobra saradnja Gradske uprave sa Islamskom zajednicom nastavlja i ubuduće.

-Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je obezbijedilo dodatna sredstva, kako bi taj projekat bio završen. Takođe i Grad Doboj je finansijski učestvovao u samom projektu i podržavao ga. Mi smo u decembru mjesecu potpisali sa Ministarstvom da u svim projektima koje Ministarstvo podržava učestvuje i Grad Doboj. Ranije je bilo da Ministarstvo učestvuje sa 60% sredstava, a Grad Doboj sa 40%, dok sada Minstarstvo učestvuje sa 51% sredstava, a Grad Doboj sa 49% – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Mi smo kao Federalno ministarstvo dali negdje oko 51.000 KM, a ostalo je Grad Doboj. Ovo je faktički treća faza projekta koji mi podržavamo kao Fedralno ministarstvo i obezbijedili smo još jedan izvor sredstava putem državne Komisije za izbjeglice i raseljena lica. Sa naše strane. podrška je bila usmjerena prema Islamskom centru sa negdje oko nešto malo više od 200.000 KM – rekao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

din Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Radovi na izgradnji Islamskog centra u Doboju su u zavrsnoj fazi, pa se očekuje da bi za nekoliko mjeseci trebalo uslijediti njegovo otvaranje

-Projekat izgradnje Islamskog centra i sjedišta Medžilsa islamske zajenice je praktićno u završnoj fazi. Naravno, to je urađeno uz pomoć dobrih i plemenitih ljudi i uz pomoć značajnih institucija koje imaju senzibilitet spram naših potreba. To je nama i u simboličnom i u formalnom značenju izuzetno važno. U tom pogledu, shodno da radove privodimo kraju, nadamo se da ćemo za vrlo skoro vrijeme prisustvovati otvaranju ovog objekta – izjavio je Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički.

Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički

Nakon sastanka, koji je održan u Gradskoj upravi, obišli su radove na izgradnji ovog vjerskog objekta u ovoj lokalnoj zajednici.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prethodni članakRonaldo oslobođen optužbi za silovanje
Naredni članakBanjaluka: Sve spremno za ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu