Sport

Banjaluka: Sve spremno za ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu

Grad Banjaluka i Kajak-kanu klub “Vrbas M:tel” spremni su za ICF Svjetsko prvenstvo za juniore i seniore do 23 godine u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banjaluka-Vrbas 2019” koje će biti održano od četvrtka do nedjelje, 25. do 28. jula.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo što su Banjaluka i Kajak-kanu klub “Vrbas M:tel” domaćini još jednog velikog takmičenja, izrazivši uvjerenje da će takmičari i gosti i ovoga puta biti zadovoljni.

– Grad je na različite načine uključen u organizaciju, logistički, ali i finansijski. Očekujem da dobrom organizacijom steknemo mogućnost da dobijemo domaćinstvo narednih velikih svjetskih takmičenja – rekao je Radojičić na konferenciji za novinare povodom ovog takmičenja.

Radojičić je istakao da organizatori očekuju više od 1.000 takmičara i njihovu pratnju.

– Zvanično otvaranje je sutra u 18.00 časova u motelu `Ortodoks`, a takmičenje će trajati do nedjelje, 28. jula – rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je ove godine ponovo rađena rekonstrukcija i sanacija staze koja je dijelom bila oštećena usljed ovogodišnjih obilinih padavina i vodostaja rijeke Vrbas.

Radojičić je pozvao građane da prisustvuju takmičenjima, a učesnike u saobraćaju na strpljenje i razumijevanje zbog promjena u režimu saobraćnja koje će biti primijenjene na glavnoj cesti kroz kanjon.

Direktor Kajak-kanu kluba “Vrbas M:tel” Nikola Stanković rekao je da je Banjaluka postala svjetska destinacija za kajak i kanu takmičenja i da će ovo biti jedno u nizu velikih takmičenja u organizaciji ovog kluba.

Stanković je istakao da cijeli svijet zna za Banjaluku i stazu kojom ona raspolaže, kao i uslovima koje ima.

– Informacija da smo možda jedini u svijetu koji su uspjeli da naprave niz od deset godina sa svim zvaničnim trkama koje se mogu organizovati u kajak-kanuu na divljim vodama govori dovoljno o tome koliko je Banjaluka interesantna i koliko dobrim uslovima raspolaže – istakao je Stanković.

On je rekao da je trenutno za takmičenje prijavljeno 18 ekipa iz SAD, Australije, Francuske, Velike Britanije, Irske, Češke, Slovačke, Slovenije, Španije, Srbije, Hrvatske i BiH.

– Takmičenja počinju u četvrtak, 25. jula, od 10.00 časova – najavio je Stanković.

Stanković je rekao da reprezentaciju BiH na prvenstvu predstavljaju takmičari iz Kajak-kanu kluba “Vrbas M:tel” Dušan Mačkić, Anes Šudić i Dragan Preradović, te Lejla Slipić iz Kajak-kanu kluba iz Zavidovića.

On je istakao da na ovom prvenstvu najviše očekuju od Dušana Mačkića, koji je trenutno prvoplasirani u Evrokupu za juniore i trećeplasirani u Evrokupu za seniore.

Portparol “M:tela” Milica Kondić rekla je da je ova kompanija tradicionalno uz Kajak-kanu klub “Vrbas M:tel”, što potvrđuje i činjenica da uz naziv kluba ponosno stoji i naziv ove kompanije.

– Organizacija ovakvog događaja nije mala stvar. Priroda nam je podarila izuzetan kanjon i rijeku Vrbas, ali zahvaljujući trudu, radu i entuzijazmu ljudi iz kluba već godinama imamo svjetska i evropska prvenstva u kajak-kanuu. Zahvaljujući tome smo i na svjetskoj mapi sportskih dešavanja – rekla je Kondićeva.

Kondićeva je izrazila nadu da će tako biti i u budućnosti i da će Klub i kompanija “M:tel” još dugo godina sarađivati.

Predsjednik Odbora za divlje vode u ICF-u Tomislav Crnković pohvalio je resurse, ali u ljude koji učestvuju u organizaciji takmičenja u Banjaluci.

Crnković je istakao da je Vrbas naljepši na svijetu i dodao da će ove godine biti postavljeni novi standardi.

– Mi smo bili prvi oragnizatori koji su imali noćnu trku. Ove godine pripremamo još neke organizacione novitete i vjerujem da ćemo postaviti nove standarde – rekao je Crnković.

On je istakao da se ove godine na obalama Vrbasa očekuje oko 1.000 ljudi, za koje je potrebno obezbijediti transport i parking.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close