Advokatska komora Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske postigli su dogovor za povećanje tarifa i isplatu dugovanja, zbog čega bi trebalo doći do prekida štrajka advokata koji zastupaju po službenoj dužnosti.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša kaže da su sa Ministarstvom pravde uspjeli postići sporazum te da je povećanje vrijednosti boda s dvije na tri marke bio minimum zahtjeva advokata kada je u pitanju nova tarifa, jer se ona nije mijenjala 20 godina.

Dodaje da je Ministarstvo pravde obezbijedilo i sredstva za isplatu zaostalih dugovanja te pripremilo tekst memoranduma koji će ići u proceduru potpisivanja.

Mrša je u našem Јutarnjem programu najvaio da će se 1. novembra održati Skupština Advokatske komore, a da od ponedjeljka, 4. novembra, mogu očekivati primjenu odluke te povratak advokata u sudnice Republike Srpske.

Obustava rada trajala je duže nego što smo očekivali – dodao je Mrša.

Advokatska komora Republike Srpske donijela je ranije odluku o obustavi rada zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva za promjenu tarife o troškovima advokata, što su prošle godine dostavili Ministarstvu pravde Republike Srpske, te da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima po službenoj dužnosti.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj rođene 23 bebe; Doboj bogatiji za dva dječaka i dvije djevojčice
Naredni članakCIK: Ponovno brojanje glasačkih listića za pojedina mjesta