Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije od 24. marta 2020. godine bio je ovlašten da sprovodi postupke javne nabavke sredstava za održavanje higijene, medicinskih sredstava i zaštitne opreme za potrebu zdravstvenog sistema zbog pandemije virusa korona, a nabavka svih roba imala je oznaku “hitno”, saopšteno je iz ove ustanove.

– Zahvaljujući sprovedenim nabavkama, a to se posebno odnosi na pravovremenu nabavku respiratora u hitnoj situaciji, sačuvani su brojni ljudski životi i nije se desilo da je nečiji život ugrožen zbog nedostatka ovih aparata u bolnicama. Da respiratori nisu bili nabavljeni na vrijeme, pacijenti koji su imali teške respiratorne simptome usljed virusa korona, mogli su se naći u životno ugroženoj situaciji. Nedostatak ovih aparata bi značio da ljekari ne bi mogli adekvatno da pruže neophodnu podršku pacijentima sa otežanim disanjem, što bi značajno povećalo rizik od smrtnih ishoda – saopšteno je iz FZO Srpske.

Kako se dodaje u saopštenju, tako su spriječeni scenariji u kojima bi život pacijenata zavisio od dostupnosti opreme, što je bio slučaj u mnogim zemljama svijeta. 

– Važno je naglasiti da je hitnost situacije, uzrokovana pandemijom, diktirala vrstu postupaka javnih nabavki. Ovakve okolnosti su bile u skladu sa stavovima Agencije za javne nabavke BiH, koja je nadležna za praćenje primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, koji i predviđa više vrsta postupaka nabavki – saopšteno je iz FZO Srpske, a u vezi sa aktivnostima policijskih službenika Državne agencije za istragu i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, koje se odnose na prikupljanje informacija o nabavci medicinske opreme za vrijeme korona virusa.

Dodaju, da je sva roba, uključujući i respiratore, naručena prema zahtjevu Republičkog štaba za vanredne situacije.

– Za svaki respirator je postojalo prethodna potvrda zdravstvene struke da je za tu namjenu, bilo da se radi o intezivnoj njezi ili o liječenju u kućnim uslovima. Osim toga, dobavljači preko kojih su nabavljeni respiratori su imali dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i to za datu djelatnost, kao i potrebne sertifikate. Za sve respiratore koji su nabavljeni i isporučeni bolnicama, nijedna bolnica nije vratila respirator, niti je ukazala da neki respirator nije adekvatan – navodi se u saopštenju.

Iz FZO Srpske ističu, da iako je sav fokus javnosti na vršiocu dužnosti direktora Fonda koji se našao na toj poziciji i u tom izazovnom periodu, da žele da naglase da je misija Fonda kao i sve aktivnosti koje kao institucija sprovodi, usmjerene na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite, nezavisno od toga ko rukovodi institucijom.

– Sa istom posvećenošću i odgovornošću, Fond bi ponovo donosio iste odluke u sličnoj situaciji kako bi zaštitio zdravlje naših građana. Inače, u toku jučerašnjeg dana predstavnici FZO Srpske u potpunosti sarađivali sa istražiocima i obezbijeđeno im je sve što su i tražili. U slučaju potrebe, to ćemo činiti i ubuduće, jer je u cilju FZO, kao javne institucije da se postupak koji se vodi što prije okonča i da nadležne institucije efikasno obave svoj posao – dodaju oni.

Navode, da je o nabavkama koje su sprovođenje tokom pandemije virusa korona, takođe, javnost pravovremeno inforimasana.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOtvorena Međunarodna konferencija “Bezbjednost saobraćaja u lokalloj zajednici”
Naredni članakDodik: Neće proći laž o kampovima, u subotu sastanak zvaničnika i svih službi (VIDEO)