SNSD nikada neće prodati Republiku Srpsku i srpski narod da bi ispunio želje stranih faktora, a da li su predstavnici opozicije u Srpskoj spremni da to učine – vidjeće se uskoro, istakla je potpredsjednik SNSD-a Sanja Vulić.

Reagujući na tekst pod naslovom “Dodik je i dalje arogantan prema partnerima na nivou BiH, ali pitanje je ima li i dalje pravo na to” objavljen na portalu “Kliks” u kojem se navodi da će se dolaskom Nenada Vukovića iz PDP-a u Dom naroda odluke lakše donositi, posebno one koje se odnose na zakon o sudovima, zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Izbornom zakonu, Vulićeva je rekla za Srnu da je cilj ovih tekstova pritisak na nešto što bi se trebalo zvati “parlamentarna većina” u kojoj je SNSD najveći i najuticajniji član.

Ona je navela da ovakvi tekstovi, koji liče na to da su pisani ili naručeni u stranim ambasadama, na neki način otkrivaju i mogućnost da su PDP, SDS i Nebojša Vukanović dogovorili centralizaciju BiH, obećali ukidanje entitetskog glasanja i da im odgovara vječno prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a što će javnost sigurno uskoro i saznati.

Ona je ukazala da mediji treba da promovišu poštovanje zakona, a ne njegovo kršenje i podsjetila autora teksta da delegate iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bira Narodna skupština Republike Srpske, a ne CIK iz “kinder jajeta”.

– Takođe, koliko god to teško padalo i ovim u FBiH i opoziciji u Srpskoj, moram da naglasim da Milorad Dodik nije arogantan, već legitimno izabrani predsjednik Republike Srpske koji predstavlja stavove institucija Srpske, i to ne arogantno već pravično, uvažavajući prava svog naroda i drugih naroda kako to definiše dejtonska BiH – naglasila je Vulićeva.

Ona je dodala da su i protekli lokalni izbori u Republici Srpskoj i FBiH po ko zna koji put potvrdili snagu SNSD-a i njenog lidera Milorada Dodika, i da je to stranka koja se pita i koja će se pitati kako u Srpskoj, tako i u BiH.

Kada je riječ o saastancima partnera na nivou BiH, Vulićeva je rekla da bi oni trebali počinjati sa onim šta je do sada urađeno, a ne da se tapka u mjestu već mjesecima.

– Ne vidim nikakav napredak u rješavanju brojnih pitanja, a prije svega međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH. Svi se deklarativno zalažu za evropski put BiH, a konkretno nijedno pitanje, nijedan od prioriteta naši partneri ne žele da riješe. Ono što se uspije dogovoriti, povratkom u Sarajevo i jednim sastankom u stranim ambasadama se poništi – naglasila je Vulićeva.

Ona je navela da sastanci partnera na nivou BiH nisu mjesta za ispunjavanje muzičkih želja bošnjačkih političara poput centralizacije, odnosno unitarizacije BiH, otimanja imovine i nametanja odluka, već za rješavanje ključnih pitanja za budućnost dejtonske BiH.

– Koncesija u Varešu bila je model po kome vlasti u entitetima treba da se ponašaju. Stav SNSD da ostajemo dosljedni primjeni Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a koji jasno definiše da imovina pripada entitetima bio je okidač napada na institucije Srpske i srpski narod – istakla je Vulićeva.

Ona je poručila da uprkos svim mogućim i nemogućim prijetnjama i pritiscima SNSD i Milorad Dodik ostaju pri svojim stavovima i nema toga što može uticati da se to promijeni, a najočitiji primjer je da ih nije mogla promijeniti i nedostojna ponuda predsjedniku Dodiku da za svoju slobodu žrtvuje Srpsku.

– To nije arogancija, nego jasan i očit primjer patriotizma, odanosti, lojalnosti i ljubavi prema Republici Srpskoj i srpskom naroda i odraz poštovanja prema dejtonskoj BiH i dejtonskom Ustavu – zaključila je Vulićeva.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPoraz Sloge Meridian od Radnika u Bijeljini