Od početka 2023. i tokom cijele prošle godine na svjetskom tržištu došlo je do velikog poremećaja u smislu zabrana izvoza naših drvnih sortimenata u EU, izjavio je predsjednik Udruženja drvoprerađivača, izvođača radova u šumarstvima, prevozničkih preduzeća šumskih sortimenata Republike Srpske Zoran Đurašinović, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Đurašinović je istakao da su “druge zemlje zauzele naša mjesta i da se samim tim naš izvoz umanjio”.

– Došlo je do smanjene potražnje i cijena je samim tim umanjena. Tako se nastavilo i ove godine, smanjena su potraživanja, kao i cijena – kazao je Đurašinović.

Prema njegovim riječima, više je razloga za to.

– Došlo je do poremećaja u EU kada je u pitanju privreda, novac se troši veoma kontrolisano. U vrijeme zabrane izvoza mi smo kao dobavljači kupcima u EU postali nesigurni i i potisnuti smo na drugu poziciju, a na naše mjesto su došle zemlje iz EU. S druge strane, paralelno s tim, nakon ukidanja zabrane došlo je do povećanja cijena. Hrvatska je snizila cijene, u FBiH i okruženju je oblovno drvo jeftinije nego kod nas. Mi više nismo konkurentni sa cijenom. Trenutno smo najskuplji sa sirovinom i prevozom. Uz to imamo smanjeno potraživanje. Situacija je vrlo složena – rekao je Đurašinović.

Đurašinović je napomenuo da za stanovništvo u u Srpskoj neće biti takve krize.

– Stanovništvo u Srpskoj je dobro snabdijeveno i cijene su prihvatljive. Kada su u pitanju privrednici koji se bave preradom drveta, došlo je do smanjenja izvoza. Izvoz namještaja smanjen je za 30 odsto, a izvoz drvnih sortimenata 35 i više odsto. Veliki broj privrednika je u teškoj situaciji. Imamo informacije da jako puno firmi prestaje sa radom – naveo je Đurašinović. 

Đurašinović je naglasio da je na sastanku u Privrednoj komori bilo riječi o ovoj situaciji.

– Privredna komora će pokrenuti inicijativu za sazivanje sjednice Vlade Srpske zbog ovog problema. Mi smo zahtijevali da na dnevni red bude uvrštena i tačka o cijenama sirovina u Šumama Srpske kako bi se adekvatno prilagodili cijenama u okruženju i kako bismo opet bili konkurentni na tržištu u EU – rekao je Đurašinović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 17 beba; Doboj bogatiji za jednog novog stanovnika
Naredni članakNova fiskalizacija korak naprijed u borbi protiv sive ekonomije (VIDEO)