Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Luiđijem Sorekom.

Višković je ambasadoru Soreki poželio dobrodošlicu, te je podsjetio na dosadašnju dobru saradnju sa njegovim prethodnikom.

Premijer je ukazao na činjenicu da je Republika Srpska otvoren i iskren partner za nastavak puta BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Višković je istakao da je Republika Srpska u procesu evropskih integracija napravila najveći napredak u BiH, te da se određeni problemi u ovom zajedničkom procesu na nivou BiH ne nalaze u Srpskoj.

Takođe, Višković je naglasio da Republika Srpska kao i do sada ostaje otvorena za sve oblike saradnje, koji su zasnovani na Ustavu BiH i mehanizmu koordinacije. Dodao je da Evropska unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana, kao i da su ovi prostori tradicionalno i geografski integralni dio Evrope.

Ambasador Soreka zahvalio se na iskrenoj dobrodošlici, te je rekao da ga raduje iskrena opredijeljenost predstavnika Republike Srpske za evpropske intergacije BiH.

Ovom prilikom Ambasador Soreka je naglasio da u budućem periodu očekuje kvalitetnu saradnju zasnovanu na principu uvažavanja svih izabranih predstavnika u BiH, kao i to da on i njegov tim stoje na raspolaganju u vezi sa prevazilaženjem pitanja koja će doprinijeti napretku na evropskom putu BiH, kao i da je budući period prilika koju treba iskoristiti.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Druženje sa svestranim umjetnikom Markom D. Markovićem u Kulturnom skloništu (VIDEO)
Naredni članakStevandić: U potpunosti poštovati ustavna i dejtonska pozicija Republike Srpske