Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj broj krivičnih djela od januara do septembra povećan je za 15,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a saobraćajnih nezgoda za 4,3 odsto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Rečeno je i da je tokom proteklih devet mjeseci evidentirano 755 krivičnih djela.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Dragan Sušić istakao je da je registrovano 589 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od kojih su 563 razriješena, a najzastupljenija su bila protiv imovine, kojih je bilo 269.

On je naveo da je nadležnom tužilaštvu podneseno 477 izvještaja protiv 554 lica, od kojih su 126 povratnici u izvršenju krivičnih djela.

U ovom periodu ukradeno je jedno motorno vozilo, izvršeno i rasvijetljeno po jedno krivično djelo teško ubistvo i navođenje na prostituciju, šest krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, te 64 krivičnih djela protiv života i tijela.

Prema Sušićevim riječima, tokom proteklih devet mjeseci izvršena su i razriješena 24 krivična djela nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja, za 11,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Kada je riječ o zloupotrebi droge, evidentirana su 62 krivična djela i 256 prekršaja, a registrovano 78 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta u kojima je pričinjena materijalna šteta od 2.749.635 KM i ostvarena protivpravna korist od 2.130.488 KM.

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković kaže da je u navedenom periodu stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, s obzirom na visok stepen rasvijetljenosti iz oblasti kriminaliteta od 96 odsto.

Kada je u pitanju stanje bezbjednosti u oblasti javnog reda i mira Radinković je ukazao na smanjenje za 9,5 odsto u odnosu na posmatrani period lani, u okolnostima povećanja broja obezbijeđenih javnih skupova – za devet mjeseci 258.

“Što se tiče oblasti bezbjednosti saobraćaja, broj nezgoda je skoro isti kao prošle godine, sa blagim povećanjem za 20 nezgoda”, izjavio je Radinković, i naveo da je broj saobraćajnih nezgoda sa smrtni stradalim licima ukupno devet, teške tjelesne povrede zadobilo je 64 lica a lakše 344.

On je upozorio da je i dalje veliki broj lica koja u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola. Takvih lica je iz saobraćaja isključeno ukupno 2.325.

Radinković se osvrnuo na održani izborni proces, i naveo da je policija obezbijedila veliki broj skupovala, imala 250 pratnji glasačkih materijala.

“U predizbornoj kampanji bila su dva narušavanja javnog reda i mira na skupovima.Tokom izbornog dana imali smo ukupno tri krivična djela i jedno narušavanje javnog reda i mira”,izjavio je Radinković.

Na novinarsko pitanje da li je policiji prijavljen slučaj lažnog predstavljanja tokom glasanja na biračkom mjestu Dom učenika u Doboju i pritisaka na prijavitelja da povuče prijavu, Radinković kaže da je policija upoznata sa događajem ali da nije mogla utvrditi da je izvršeno krivično djelo, i najavio da će po izvršenom radnjama dostaviti izvještaj.

On je naveo da je takva prijava bila i u Tesliću na biračkom mjestu Slatina, u okviru koje će tužilaštvu biti podnesen izvještaj.

On je podsjetio da od 2. novembra počinje obavezna upotreba zimske opreme na vozilima sve do 1. aprila 2025. godine.

Na novinarsko pitanje o kandidaturi za direktora Agencije za istrage i zaštitu Radinković kaže da je procedura u toku i da nema komentara na njen tok. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Sušić: Centar za socijalni rad utvrđuje ostvarivanje roditeljskog prava nad maloljetnicom
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 15. oktobar