Glasački listići sa dva izborna mjesta – Miljkovac i Johovac ponovo će biti prebrojani jer se nisu mogli pravilno objediniti izborni rezultati, izjavio je danas predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ u Doboju Nenad Paleksić.
“Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Boris Jerinić osvojio je 21.776 glasova. Drugi je Slobodan Dragičević iz SDS-a koji je osvojio 5.875 glasova. Treći je Slaviša Pančić iz PDP-1999 sa 1.577 glasova”, izjavio je Paleksić, dodajući da je riječ o nezvaničnim preliminarnim podacima sa svih 107 obrađenih biračkih mjesta.

Kada je riječ o rezultatima za gradonačelnika, Paleksić je naveo da je ukupan broj važećih glasova 29.228, a nevažećih 3.457.

Paleksić je rekao da, prema informacijama koje je dobio od članova i posmatrača iz biračkih odbora, veliki broj starijih građana zbog načina izrade glasačkog listića nije uspio da se snađe šta je uputstvo, a šta su imena kandidata.

Na osnovu 103 obrađena biračka mjesta, cenzus za lokalnu skupštinu prešlo je devet političkih stranaka, a najbolji rezultat je ostvario SNSD sa 16.157 glasova, što obezbjeđuje 17 odbornička mandata.

Prema ovim podacima, po tri mandata imaju DEMOS sa 3.157 glasova, te BiH Zeleni-SDA sa 2.372 glasa.

Po dva mandata osvojili su SDP sa 1.683 glasa i SP sa 1.475 glasova.

Po jedan mandat su osvojili Ujedinjena Srpska sa 1.398 glasa, SDS sa 1.225 glasa, lista Za pravdu i red-Nebojša Vukanović sa 1.020 glasova i DNS sa 998 glasova.

Paleksić je rekao da će konačne rezultate objaviti CIK, s obzirom da se još očekuju glasovi sa preostala četiri biračka mjesta i iz inostranstva, a za koje smatra da neće bitno uticati na cenzus za stranke, ali hoće onima koji će glasovi biti upućeni.

Predsjednik CIK-a Doboj je naveo da su izbori protekli na fer i korektan način i izuzetno mirni, kao i predizborna kampanja, bez narušavanja izbornog zakona i pravila ponašanja.

“Nije bilo nepravilnosti na birački mjestima koje bi mogle uticati na rezultate izbora, kao ni nezakonitog rada biračkih odbora”, rekao je Paleksić, iznoseći primjedbu na rad pojedinih predsjednika biračkih odbora imenovanih od CIK-a BiH za koje kaže da se, uprkos obuci, nisu mogli snaći tokom objedinjavanja rezultata.

Paleksić je rekao da je bilo prigovora formalne prirode, 15 samo od jednog političkog subjekta, koji su obrađeni, osim jednog, a svi će biti dostavljeni CIK-u BiH.

On je ukazao da je bilo i slučajeva sukoba između političkih subjekata, ali da nije dozvolio da se u njih umiješa Gradska izborna komisija.

Kada je riječ o pilot-projektu uvođenja informacionog tehnologija na biračka mjesta, Paleksić je rekao da je u Doboju bilo 17 takvih mjesta, kao i da se na dva biračka mjesta nova tehnologija nije mogla primijeniti zbog loše internet komunikacije sa CIK-om i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

“Na nekim mjestima bilo je više puta prekida i usporavanja. Pozitivno je to što su sa tih biračkih mjesta odmah, elektronskim putem, dostavljani rezultati”, naveo je Paleksić.

On je pojasnio da su sa 15 pilot biračkih mjesta imali rezultate, ali tek kada su oni ueseni u bazu u biračkim mjestima, što je opet tražilo vremena da se podaci objedine.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za opštine u FBiH