default

U Doboju je nedavno održana radionica u okviru dva važna projekta – “Game Changers” i “Snaga sporta”, s ciljem promocije sporta kao sredstva za unaprijeđenje ravnopravnosti, ljudskih prava i inkluzije. Projekat “Game Changers” podržan je od strane Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dok se “Snaga sporta” realizuje u sklopu Evropske sedmice sporta pod sloganom #BeActive. Oba projekta imaju za cilj povećanje svijesti o značaju sporta u stvaranju inkluzivnog društva i borbi protiv diskriminacije.

Na početku radionice, učesnicima se obratio Dario Milačak, koji je predstavio osnovne informacije o projektu “Game Changers” i naglasio njegov značaj u promociji jednakosti i socijalne inkluzije. Zatim je Amir Tursunović predstavio projekat “Snaga sporta”, koji su realizovale dvije nevladine organizacije, s posebnim fokusom na promicanje vrijednosti sporta među mladima i marginalizovanim grupama.

Radionica je uključivala nekoliko interaktivnih aktivnosti kroz koje su se učesnici upoznali, ali i stekli nova znanja o ljudskim pravima, multietničnosti, ravnopravnosti i inkluziji. Među aktivnostima su bile igre poput “Igre s badminton korpicom”, “Lanac riječi” i “Krug povjerenja”, koje su imale za cilj jačanje timskog rada i osvještavanje učesnika o važnim društvenim temama.

Jedan od značajnih trenutaka radionice bio je dolazak članova Badminton kluba koji imaju poteškoće u razvoju. Učesnici su se upoznali s rezultatima ranije realizovanog projekta “NEMA RAZLIKE” i razmijenili poklone kao simbol novog prijateljstva. Učesnici su imali priliku da kroz ovu aktivnost dodatno razviju svijest o ravnopravnosti i važnosti uključivanja marginalizovanih grupa u društvo.

U drugom dijelu radionice, predstavnici Badminton kluba “Sertini” održali su edukativnu prezentaciju o olimpijskom sportu badmintonu, gdje su svi učesnici mogli naučiti osnovne tehnike ovog sporta. Nakon edukacije, organizovana je badminton igra u parovima, gdje su učesnici iz različitih sredina igrali zajedno, dodatno jačajući zajedništvo i međusobno razumijevanje.

EKOLOŠKO UDRUŽENJE

Radionica se nastavila posjetom sportskoj dvorani u Doboju, gdje se održavao “Sajam dječije radosti”. Na ovom događaju, učesnici radionice su predstavili igru badmintona pred brojnim roditeljima i djecom, promovišući sport kao način podsticanja zdravog razvoja i inkluzivnog zajedništva.

Za kraj, svi učesnici su posjetili staru Dobojsku tvrđavu, čime je završeno druženje i uspješno realizovan program radionice.

Važno je napomenuti da su sve aktivnosti bile propraćene fotografijama, video zapisima i objavama na društvenim mrežama, čime je ovaj značajan događaj dobio širu vidljivost u javnosti. Promocija sporta kao sredstva za promociju ravnopravnosti, ljudskih prava i društvene inkluzije pokazala se kao ključna poruka ove radionice, koja je izazvala pozitivne reakcije među svim učesnicima.

Detaljnije na stranicama https://www.facebook.com/badminton.klub.sertini

Radionica je još jedan korak ka izgradnji društva koje prepoznaje sport kao alat za društvene promjene i promovisanje temeljnih ljudskih prava.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta “Game Changers – Promoviranje ljudskih prava i jednakosti kroz sport”, finansiranog od strane Evropske unije.

Foto: Badminton klub “Sertini”

RTV Doboj

Prethodni članakAktivan humanitarni broj 1401 za opremanje Dnevnog centra na Kosmetu
Naredni članakDva bronze i zlato za Badminton klub „Sertini” Doboj na ADA League Sarajevo (FOTO)