Ustavni sud BiH kao dejtonska institucija ima sastav i nadležnost utvrđenu Ustavom koji je propisao da ima devet članova, a kad nema ustavnih devet, to nije Ustavni sud već skup članova koji se tako predstavlja, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Komentarišući saopštenje Ustavnog suda BiH u kome tvrde da su na sceni, kako kažu, neumjereni i tendenciozni napadi na ovu instituciju, te da se na taj način pokušavaju okrenuti građani kao poreski obveznici protiv njih, a “sve u svrhu predizborne kampanje”, Vulićeva je rekla za da je sa pažnjom pročitala saopštenje na zvaničnom sajtu krnjeg Ustavnog suda kako bi utvrdila njegovu autentičnost.

Ona je naglasila da saopštenje nije potpisano, pa je javnost ostala uskraćena za informaciju da li je to stav predsjednika ili članova Suda utvrđen na sjednici, ili pres-službe ove krnje pravosudne institucije koja se samo naziva Ustavni sud.

– Najprije će biti da je ono što mi se prvo učinilo, a to je da su autori strane sudije – istakla je Vulićeva.

Ona je navela da se u saopštenju obraćaju građanima, jer oni tako vole nazivati konstitutivne narode u BiH, dok svaki komentar o sebi i svom radu nazivaju napadom i pritiskom i pokušajem “predizbornog okretanja građana protiv njih”, te pripisuju sebi “nadljudske napore i borbu sa vjetrenjačama”.

– Baš onako ustavna i pravna terminologija. Tačno da se čovjek sažali na ustavne udarnike. Ali čim su se oglasili, znači da ih je dirnuli, jer tako reaguju kada se spomenu plate i rezultat rada – istakla je Vulićeva.

Navodeći da narodi u oba entiteta vjerovatno malo znaju o ovoj otuđenoj dejtonskoj instituciji i njenom radu, Vulićeva je rekla da su plate članova Ustavnog suda i troškovi međunarodnih sudija, sudeći po saopštenju, neka “ustavna sveta krava” pa se ne smije ni spominjati, a ni komentarisati.

– Izgleda da oni više vole da se piše i priča o platama poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupšti BiH i o tome koliko su ili nisu zakona usvojili, kako to pokušaju vickasto da predstave u svom saopštenju – navela je Vulićeva.

Ona je dodala da se Ustavni sud obraća građanima, te da čitajući njegove nadležnosti u članu šest Ustava BiH nigdje nije vidjela da ovaj sud radi direktno sa građanima.

– Po njihovom, kao da su neki šalter za rad sa strankama – navela je Vulićeva.

Ona je ukazala da poslanike biraju građani i njihov rad se propituje na savremen demokratski način ili možda to nije slučaj.

Vulićeva je naglasila da međunarodne sudije, u prevodu “izgubljeni i zalutali u magli”, vjerovatno frustrirani što moraju često dolaziti i “raditi” svoj preplaćeni posao, zaboravljaju istaći da se pet godina nakon prvog imenovanja stekao uslov da budu zamijenjeni domaćim.

– Ne štite i ne podržavaju Ustav već ga do karikaturalnosti rastežu i postaju politički faktor, jer odavno nisu ustavnopravni. Svaka priča treba da počinje i završava sa rečenicom: “Gospodo, članovi Ustavnog suda, koliko vas je trenutno? Devet nije? Onda niste ustavni – Ustavni sud!”. Troše budžetska sredstava, ne polažu nikome račune, sami kreiraju svoj budžetski zahtjev i još dijele političke lekcije i poruke građanima – rekla je Vulićeva.

Ona je poručila da će detaljno, u okviru svojih poslaničkih dužnosti, naredni budžetski zahtjev Ustavnog suda proučiti i procijeniti njegovu opravdanost, posebno u kontekstu lažnog predstavljanja nepotpunog Ustavnog suda.

Vulićeva je dodala da, za razliku od njihovog rada, njen se testira svake četiri godine, a ne do navršenih 70. 

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakMinić: U Srpskoj sve veći broj organskih proizvođača
Naredni članakDOBOJ: Hurtić i Jerinić posjetili parohijski dom u Osječanima (FOTO)