Korišćenje ćirilice je iz godine u godinu sve manje, a radi očuvanja Vukovog pisma ministar kulture Srbije Nikola Selaković istakao je njenu ugroženost i mogućnost uvođenja dvoazbučne tastature u javnom sektoru.

Prema procjenama lingvista iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, upotreba ćirilice u javnom prostoru Srbije svedena je na svega 10 odsto.

– To je jedan od razloga što je prije tačno tri godine, dakle 15. septembra 2021. godine, Narodna skupština Republike Srbije, ali i Narodna skupština Republike Srpske u istovjetnom tekstu donijela Zakon o upotrebi Srpskog jezika u javnom prostoru, zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma – rekao je Selaković.

U zakonu se navodi da je ćirilica matično pismo srpskog jezika i da je uporište nacionalnog identiteta.

Prelistavajući štampu u Јutarnjem programu RTS-a Selaković je konstatovao da se samo dva dnevna lista u Srbiji izdaju na srpskom jeziku.

– Potpuno vam jasno da postoji ugroženost onog pisma koje je pismenost uvelo u Srbiju. Kada je vršena politika opismenjavanja, kada su otvarane prve škole i počele da izlaze prve knjige, one su isključivo izlazile na ćirilićnom pismu – istakao je Selaković.

Selaković je najavio na Vukovom saboru u Loznici da će Ministarstvo kulture predložiti vladi Srbije da svi direktni i indirektni budžetski korisnici imaju obavezu da obezbijede dvoazbučne tastature.

– Kada pogledate tastature koje se koriste u Srbiji, one nisu čak ni latinične. One nisu na našoj latinici. Gdje je slovo ć, gdje je slovo nj, gdje je slovo lj, gdje je slovo dž, vi to na tastaturama nemate. To je nešto što je standard u drugim državama koje imaju svoja pisma – naglasio je Selaković.

Selaković je kao cilj naveo javnu upotrebu ćirilice, štiteći na taj način srpski jezik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPravobranilaštvo: Placevi se ne mogu dodjeljivati bez naknade, prekršen zakon i na “kući Milanovića”
Naredni članakZašto dolazi do kvarova na servo volanima?