Prof. dr Asim Halilović je nakon završenih studija srpsko-hrvatskog jezika došao u Doboj i u školskoj 1952/53 počeo da radi u Državnoj realnoj gimnaziji koja je te godine bila u teškom stanju, bez stručnog kadra, nisu imali čak ni direktora.

Tada za direktora dolazi Sulejman Kulenović, ali i određen broj kvalifikovanog nastavnog kadra. Profesor Halilović je bio dio tog kolektiva sve do školske 1955/56 kada dolazi do velike reforme i reorganizacije kojom se ukida Državna realna gimnazija, iz nje se izdvajaju niži razredi gimnazije i bivaju pripojeni osnovnoj školi, a viši razredi gimnazije ostaju pri novoosnovanoj Višoj gimnaziji, kasnije samo Gimnaziji.

U toj reorganizaciji prof. Halilović prelazi da radi u nižu gimnaziju, današnja osnovna škola iz razloga što je bio jedan od pokretača Niže stručne učiteljske škole u Doboju koja je pripremala buduće srednjoškolce za srednju Učiteljsku školu, jer u to vrijeme je vladala velika potražnja za učiteljskim kadrom.

Paralelno sa radom u školi, profesor Halilović je pisao za razne novine i časopise: ”Glas komuna” Doboj, ”Prosvetni list”, ”Male novine” i ”Naš svijet” (iseljenički list) Sarajevo, zatim ilustrovani vojni list ”Front” Beograd, te novine ‘Front slobode” Tuzla. Obavljao je i uredničke poslove za više zbornika učeničkih literarnih radova. Jedno vrijeme je radio i u Rogatici, zatim u srednjoj Elektrotehničkoj školi u Tuzli. Uporedo sa radom se školovao.

Završio je postdiplomske studije iz jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i magistrirao na temu ”Metodički pristup pjesničkom djelu Branka Radičevića”, a doktorsku disertaciju iz jugoslovenske književnosti je odbranio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu ”Vladimir Nazor-stvaralaštvo za djecu”.

Nakon magistriranja prelazi da radi na Pedagošku akademiju u Tuzli gdje je predavao studentima, budućim prosvjetnim kadrovima. Dužnost dekana Pedagoške akademije Tuzla obavljao je u periodu 1985-1986. god. Bio je jedan od osnivača današnjeg Filozofskog fakulteta u Tuzli na kojem je i penzinosan 2000. godine.

Njegovi učenici i studenti svjedoče o velikom čovjeku, vrsnom pedagogu i eruditi bez premca. Profesor Halilović je ostavio veliki trag, ne samo u svojim radovima, nego u radu sa mladim ljudima. Bio je vizionar koji je vjerovao u čovjeka u mladost, znanje i u rad.

Na naslovnoj fotografiji teksta je profesor Asim Halilović sa svojim studentom Obrenom Petrovićem iz Doboja kojem je predavao na Pedagoškoj akademiji u Tuzli u periodu 1978-1980. 

Piše: Prof. dr Davor Vidaković

Foto: Facebook/Davor Vidaković

Izvor: Ustupljen tekst/Prof. dr Davor Vidaković

Prethodni članakDOBOJ: Više od 300.000 KM štete zbog nalijetanja vozila na divljač
Naredni članakDOBOJ: Kod suvozača pronađena droga, pokušao podmititi policiju (FOTO)