U Doboju se danas održava prva radionica u okviru projekta Lokalni ekonomski razvoj u BiH, kojim je u cilju unapređenja poslovnog ambijenta obuhvaćeno jedanaest lokalnih zajednica, i traje do 2034. godine sa fondom od 18.000.000 švajcarskih franaka.

Projekat finansira Vlada Švajcarske a implementira švajcarski konzorcijum Karitas i Niras.

Šef tima projekta Lokalni ekonomski razvoj u BiH Fortunat Diner kao cilj projekta,koji se sprovodi u 11 lokalnih zajednica u BiH, naveo je unapređenje poslovnog ambijenta, kreiranje novih poslova i ostvarivanje većih prihoda.

Na primjeru današnje radionice u Doboju, Diner je pojasnio da se organizuju tri radionice – zasebno za javni sektor, za civilno društvo, za privatni sektor, na kojima će se zasebno analizirati komparativne prednosti lokalne zajednice, kako bi se ti podaci na kraju uporedili i izradila zajednička strategija razvoja te lokalne zajednice ili regije.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević zadovoljan je što ovaj grad izabran za pilot-partnera ovog projekta, koji traje od avgusta do jula 2034. godine.

“Ovo je prva faza koja traje do 2027. godine. Interesantna sredstva su na raspolaganju sa ukupnim fondom od nešto malo više od 18.000.000 švajcarskih franaka”, izjavio je Kovačević, i naveo da je za prvu fazu predviđeno 1.700.000 švajcarskih franaka.

Prema njegovim riječima, obaveza Grada je i da organizuje ukupno dvije ovakve radionice.

Predstavnik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj Jelena Mišić ukazaće na potrebu veće lokalne podrške radu ove organizacije, zapošljavanja i inkluzije osoba sa invaliditetom kao i učešću u svim aspektima života i djelavanja u Doboju, kako bi se poboljšao njihov status.

„Ekonomska osnaženost osoba sa invaliditetom je nažalost još uvijek na niskom nivou i individualizovana je u odnosu na mogućnosti porodica u kojima žive osobe sa invaliditetom“,izjavila je Mišićeva.

Ona je ukazala i na nepristupačnost poslodavaca u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a kada je riječ o samozapošljavanju tu je kao problem ukazala na skromnu obrazovanost takvih lica usljed socio-ekonomskih situacija i stepena invaliditeta.

Prva radionica Lokalni ekonomski razvoj u BiH održava se u hotelu “Park” u Doboju. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Promovisana monografija Druge oklopne brigade
Naredni članakGoganović: Helez izaziva paniku i urušava sistem odbrane