ДОБОЈ, 23. НОВЕМБРА /СРНА/ - Промоција монографије Друге оклопне бригаде Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/ чији су аутори више старјешина ове јединице одликоване Медаљом Петра Мркоњића.

Monografija Druge oklopne brigade Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ je istorijska čitanka nastala da bi se od zaborava sačuvali ključni događaji tog perioda i namijenjena je budućim naraštajima da njeguju uspomenu na ovu slavnu brigadu VRS, poručio je večeras sa promocije ove knjige u Doboju jedan od komandanata ove brigade, general u penziji Dragomir Keserović.

U Monografiji, čiji su autori više starješina ove jedinice odlikovane Medaljom Petra Mrkonjića, sublimirano je sve ono što je brigada radila tokom rata u borbi za slobodu srpskog naroda i stvaranju Srpske. U toku rata iz sastava ove brigade poginulo je 85 boraca, jedan se vodi kao nestao, a 345 boraca je teže i lakše ranjeno.

Jedan od komandanata ove brigade, general u penziji Miko Škorić rekao je novinarima da je ova brigada formirana na Manjači od tri cjeline – Školskog centra oklopno-mehanizovanih jedinica, Nastavnog centra za obuku vozača i vojnog poligona “Manjača”, te da je kao novoformirana dobila zadatak izvođenja borbenih dejstava u okviru akcije “Koridor 92”.

“U svim tim sastavima bio je odličan kadrovski potencijal mladih školovanih starješina, tako da smo u startu dobili solidan materijal, ali ne i dovoljno vremena da se formiramo, jer su borbena dejstva već bila počela a mi smo sa prvim jedinicama formiranim pod okriljem Druge oklopne brigade izašli na ove prostore oko 15. odnosno 20. juna”, naveo je Škorić.

Opisujući taj period, on je istakao da je Druga oklopna brigada imala vrlo zahtjeve zadatke s obzirom na njena dejstva u oslobađanju dijela Posavine prema Brodu, pa i samog Broda, od okupatorskih snaga regularne Vojske Hrvatske, takozvane Armije BiH i njihovih paravojnih jedinica.

Druga oklopna brigada formirana je 10. juna 1992. godine naređenjem komandanta Prvog krajiškog korpusa, a prvi komandant brigade bio je pukovnik Slavko Lisica.

Jedinice su odmah upućivane na ratište i uključile se u operaciju “Koridor-92”.

Najznačajniji uspjesi Druge oklopne brigade su, zajedno sa drugim snagama Prvog krajiškog korpusa na ovom prostoru, oslobađanje Dervente i Broda, te prostora Posavine.

Brigada je u nastavku rata bila nosilac odbrane grada Doboja i šireg prostora i aktivno je doprinijela odbrani opštine Teslić, Ozrena i Trebave.

Monografija je pisana sa namjerom da se sačuvaju od zaborava događaji, ljudi i uslovi u kojima je brigada vodila borbe na svom ratnom putu.

Posebna mjesto u Monografiji dato je svim poginulim, nestalim i teško ranjenim pripadnicima brigade, kako sjećanje na sve njih i njihovu žrtvu nikad ne bi izblijedilo.

Izdavač monografije je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno, poslije podne sa kišom i snijegom
Naredni članakDOBOJ: Za unapređenje poslovnog ambijenta fond od 18 miliona švajcarskih franaka (FOTO)