Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za sada neće izdavati preporuku nošenja zaštitnih maski, ali će eventualna takva odluka zavisiti od epidemiološke situacije, izjavila je načelnica Službe za epidemiologiju u ovom institutu Nina Rodić Vukmir.

Vukmirova je istakla da će za sada nošenje maski biti lični izbor.

– Važna je individualna odgovornost, svako sam procjenjuje rizike za svoje zdravlje, ali i rizike koje može da doprinese u zajednici – rekla je Vukmirova za Srnu.

Ona je dodala da je evidentiran porast broja oboljelih od virusa korona.

– U Evropi i kod nas većina slučajeva je sa blažim simptomima koji se praktično prehodaju, neke osobe imaju težu kliničku sliku, većina su starije osobe sa pripadajućim hroničnim stanjima koje i ostale zarazne bolesti podnose teže – rekla je Vukmirova.

Ona je navela da je u Srpskoj u protekla 24 časa 58 odsto uzoraka /141 osoba/ bilo pozitivno na virus korona, a da je hospitalizovano 66, od kojih je jedna osoba na respiratoru.

– Stopa hospitalizacije jeste u blažem porastu, ali ne bilježimo porast umrlih, smrtnost je kao i u drugim zemljama na niskom nivou. Osobe se liječe i na taj način prolaze kroz ovaj soj virusa – istakla je Vukmirova.

Ona je naglasila da vakcinacija i dalje ostaje najvažnija mjera zaštite kada je riječ o zaraznim bolestima, a koju je u Srpskoj primilo oko 40 odsto stanovništva.

Vukmirova je napomenula da EU digitalni zeleni sertifikat više nije “zelen” ukoliko nije primljena treća doza.

– Ovih dana vakcinu primaju najviše ljudi koji planiraju putovanja ili duži boravak u inostranstvu, pa se odlučuju i na četvrtu dozu – rekla je Vukmirova.

U Institutu za javno zdravstvo Srpske na raspolaganju su vakcine Moderna, Fajzer i Sinofarm, vakcinacija je omogućena radnim danom.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je juče da sa ogrankom omikron soja virusa korona koji predvodi rastući talas infekcija u Evropi, zemlje treba da ubrzaju prihvatanje vakcina i vrate mjere kao što je nošenje maski, kako bi se izbjegla stroža ograničenja, jer se približavaju jesen i zima.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prethodni članakDodik dobio priznanje Prijatelji ciona (FOTO/VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Jevrejska opština: Posjeta Dodika Izraelu otvara vrata jačanju bilateralnih odnosa