U organizaciji Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske u Doboju je održana obuka za predstavnike dnevnih centara za osobe sa invaliditetom na dobojskog regiji. Na obuci je govoreno o uvođenju onlajn alata u radu organizacija koje okupljaju djecu sa poteškoćama u radu.

Cilj uvođenja onlajn alata u dnevne centre osoba sa invaliditetom je ojačiti kapacitete lokalnih organizacija. Uvođenje onlajn platforme omogućiće efikasniji i brži dijalog sa krajnjim korisnicima, što se kao dobra praksa  pokazalo u vrijeme pandemije izazvane korona virusom. Za ovaj vid komunikacije prvo će se obučavati lideri organizacija.

-Sljedeći korak će biti da oni unutar svojih lokalnih zajednica sva ta znanja prenose postepeno sa korisnicima, dakle da se dosadašnji način rada usmjerava i u ovaj segment, a to je rad sa korisnicima putem onlajn platforme. Razne radionice se održavaju putem onlajn platforme i naravno kao njihova interna komunikacija unutar recimo upravnog odbora radnih tijela koja donose odluke – izjavila je Gospava Rađen Radić, sekretar Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske.

Gospava Rađen Radić, sekretar Udruženja za pomoć mentalno i nedovoljno
razvijenih lica Republike Srpske.

U dobojskom Udruženju za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju smatraju da su organizacije koje okupljaju djecu sa invaliditetom u prednosti ukoliko koriste onlajn platforme u radu. Osim što se tim putem lakše prate projekti, iz ovog Udruženja ističu da su i roditelji svakodnevno informisani o dešavanjima u Udruženju.

-Sve roditelje članove udruženja svakodnevno informišemo kroz Viber grupu, tako da su svi u toku i kada neko nešto sazna dalje javi, uglavnom smo složni – rekla je Snježana Mitrović iz Udruženja za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju Doboj.

Snježana Mitrović, Udruženje za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju Doboj

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Modriče trenutno broji 89 korisnika. Udruženje je opremljeno osnovnim onlajn alatima, a u narednom periodu radiće i na obuci korisnika.

-Što se tiče samog članstva većina ih ima mobilne telefone, dio njih ima laptope ili kompjutere, ali sama obučenost za ove nove alate je već rjeđa, tako da se nadamo da ćemo kao predstavnici Udruženja da savladamo ove nove alate i da poboljšamo komunikaciju između Saveza i nas samih, da bi mogli ta znanja da prenesemo našim korisnicima, prije svega članovima udruženja jer iako su u stanju potrebe oni mogu mnoge stvari da savladaju – istakla je Ljiljana Jovanović iz Udruženja za pomoć mentalno i nedovoljno razvijenim licima Modriča.

Ljiljana Jovanović, Udruženje za pomoć mentalno i nedovoljno razvijenim licima Modriča

Milena Stanić iz Doboja, majka dječaka sa poteškoćama u razvoju smatra da je komunikacija „oči u oči“ mnogo bolja i efikasnija za djecu. Pandemija prouzrokovana korona virusom primorala je da se više koristi onlajn komunikacija, koja je kako Stanićeva ističe dobra samo kada su u pitanju određene smjernice za rad sa djecom.

-Na taj način školovanja taman steknemo navike učenja i radne navike i postignemo dosta toga, te onda pređemo na onlajn nastavu. Psihički je naporno, otuđen si i socijalno si distanciran – navela je Milena Stanić, majka dječaka sa poteškoćama u razvoju.

Milena Stanić, majka dječaka sa poteškoćama u razvoju

Obuku koja je održana u Doboju sprovodi Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba Republike Srpske u okviru kojeg djeluje dvadeset devet organizacija. Obuka se realizuje u okviru evropskog projekta koji realizuje Caritas u BiH sa svojim partnerima.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Stojanović: Podrška Sportsko-ribolovnom Savezu Srpske, koji je partner ministarstvu (FOTO)
Naredni članakGRAD DOBOJ: Odjeljenje za prostorno uređenje – Javni poziv zainteresovanim vlasnicima nepokretnosti