Povodom Savindana u seoskom hramu u Donjoj Paležnici nedjelju pred ovja hrišćanski praznik služena je molitva. Obilježavanju lika i djela prvog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvjetitelja u Donjoj Plaežnici najviše se raduju djeca, kojima su uručeni paketići. Mališani su recitovali pjesmice o Svetom Savi.

Paketiće za najmlađe obezbijedili su ovogodišnji kumovi Sanja Vulić, Miloš Bukejlović, Miroslav Milošević i Radoslav Nikolić.

-Na radost parohijana i naših najmlađih danas ovdje u skladu sa ovom situacijom obilježavamo crkvenu slavu sa molitvom. Kao što već rekoh, potrudili smo se da u skladu sa okolnostima jednom prigodnom zakuskom ne preskočimo ovu tradiciju, odnosno da obilježimo Savindan. Za naše najmlađe smo pripremili paketiće, kako bi i njima približili kako treba da se obilježavaju ovi naši praznici – izjavio je Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja.

Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja

-Meni je velika čast što sam bio kum ove godinu za Svetog Savu. S obzirom da je Donja Paležnica selo koje je udaljeno od centra grada, mi smo zajedno sa drugim kumovima djeci koja ovdje idu u školu obezbijedili paketiće povodom Svetog Save našeg najvećeg prosvjetitelja. Nadam se da će u ovom selu još dugo godina da se slavi Sveti Sava i da će biti djece koja će moći da dolaze na molitvu i na akademiju povodm Svetog Save – rekao je dr Radoslav Nikolić, kum crkvene slave.

dr Radoslav Nikolić, kum crkvene slave

Nedjelju pred Svetog Savu u hramu Svetog proroka Ilije u Donjoj Paležnici na Trebavi tradicionalno se služi molitva povodom ovog hrišćanskog praznika.

-Hvala Bogu da smo ovaj praznik dočekali i ove godine. I u ovim uslovima valja poštovati Boga, državu i struku. Biće to ako Bog da opet sve lijepo. Naša dječica su pripremila recitacije i recitovaće danas. Ovo je za njih velika radost, oni dođu svake godine, ali nažalost ima ih malo. Međutim, trudimo se zahvaljujući ovim kumovima da ih dočekamo i da ih obradujemo. Hvala Bogu i kumovima jer kumovi su dobro otračili obraz prošle godine u ovoj crkvenoj opštini. Uzdamo se u Boga i u dalju saradnju sa gradonačelnikom Doboja – izjavio je Mirko Jokić, sveštenik.

Mirko Jokić, sveštenik

Sljedeće nedjelje molitva povodom Savidana biće služena u crkvi Sv. Sisoja Velikog u Gornjoj Paležnici.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Hospitalizovan 91 pacijent zbog virusa korona
Naredni članakDOBOJ: Vulićeva uputila poslaničko pitanje CIK-u BiH (FOTO)