На Околиштима у Горњој Пакленици, у суботу 25. фебруара 2012. године, окупило се око 900 ловаца из готово свих крајева Републике Српске, Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Црне Горе и Холандије. У погону је учествовало 150 хајкача, који су, по веома тешком терену, успјели да заврше погоне у више праваца.

Од правца Краљице, покренуто је више вукова који нису изашли на постављене чеке, него су се провукли кроз празан непокривени дио, чему је добрим дијелом кумовала и неопрезност ловаца на чекама.

– Иако није било одстрела, ова манифестација је показала колико је добро организована. То је резултат квалитетних припрема оваквког лова у задњих пар година, рекао је овом приликом Ведран Божичковић, предсједник ЛУ „Фазан“ Добој. Он је најавио да је приоритет Управног одбора Ловачког удружења „Фазан“ да до сљедеће манифестације обезбиједи терен који ће бити у власништву ловаца.

-Купићемо већу површину земље на Озрену коју ћемо максимално искористити за оавкве и сличне пропратне ловно туристичке садржаје“, истакао је предсјдник Божичковић.

Културно-умјетничко друштво „Озрен“ из Карановца

Вук преживио, 13. вучијада успјела

Прохладно зимско јутро прекривено густом маглом није спријечило око хиљаду ловаца да узму учешћа на тринаестим „Вучијим данима“ на Озрену. Посљедњег викенда у фебруару, 2013. године, као и претходних година, зборно мјесто је био озренски плато Околишта у селу Горња Пакленица.

На овогодишњој манифестацији, поред домаћина и организатора, било је око хиљаду ловаца из ловачких удружења која, свакако, заслужују да буду поменута: ЛУ “Змијање” Бања Лука, “Срна” Србац, “Фазан” Челинац, “Мраковица” Приједор, ЛУ Нови Град, “Пастирево” Добрљин, “Борик” Прњавор, “Вучијак” Брод, “Мотајица” Дервента, “Мајна” Модрича, “Фазан” Вукосавље, “Препелица” Пелагићево, “Фазан” Шамац, “Фазан” Брчко, “Семберија” Бијељина, “Мајевица” Лопаре, “Вукови са Дрине” Зворник, ЛД “Срндаћ” Грачаница, “Фазан” Оџак, “Фазанка” Добој Исток, “Фазан” Усора, ЛД Жепче, ЛД Какањ, ЛД Сарајево, “Кисељак” Тешањ те бројни гости из Црне Горе, Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије, Македоније и Холандије.

Чест гост у лову на Озрену – Небојша Радмановић
у друштву домаћина

Након што се, уз ловачку ватру, попио топли чај и по која љута, добром претходном припремом ловци су разведени на ловачке чеке. Кренуо је погон или хајка, виђено је пар вукова на које је чак и пуцано, али одстрела није било. Овако би у најкраћем гласио новинарски извјештај, када је сам лов у питању.

Потом се ловци враћају на мјесто окупљања, гдје их чека традиционална ловачка забава. Организатор се побринуо за богату трпезу, занимљив културно-забавни програм, ловачку томболу и низ других садржаја који ће ловцима уљепшати тренутке боравка на овој питомој планини.

Дакле, зацртани циљ ове манифестације – одстрел вука као предатора, полако се помјера у други план, а манифестација поприма други, рекло би се важнији карактер, управо онај који је одувијек красио праве ловце, а то је да одстрел чини само десет процената од укупне ловачке активности. На крају шта рећи осим: вук није одстријељен, манифестација је успјела.

(Наставиће се…)

Фото: проф. Војо Стјепановић

Пише: проф. Војо Стјепановић

РТВ Добој

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 23.03.2023. godine
Naredni članakDodik: Uskoro zakon kojim će se LGBT aktivistima zabraniti prilazak obrazovnim institucijama