Давне 1955. године у оквиру Ловачког удружења „Преслица“ у Добоју, основана је Фазанерија „Баре”, која је од тада у функцији унапређења ловства на овим просторима. Данас представља једну од највећих у Републици Српској, са годишњим капацитетом производње преко 20.000 фазанских пилића.

Тих година, које се сматрају почецима, фазански пилићи су се производили на примитвни начин. Јаја су се сакупљала од фазанских кока и предавана су тадашњим ловцима који су имали задатак да произведу одређен број фазанских пилића под квочкама домаћих кокошки.

Врхунски квалитет одраслих фазана

У периоду тешке економске кризе и рецесије, уз велике напоре одржава се редовна годишња производња и обезбјеђују се квалитетни фазански пилићи, како за купце, тако и за сопствене потребе. Наиме, сви фазански пилићи произведени у Фазанерији „Баре“ су у одличној физичкој кондицији, добро су оперјани, потпуно здрави и вакцинисани.

Полагање јаја у инкубаторе

Фазанерија Ловачког удуржења „Фазан” из Добоја посједује савременe инкубаторе у којима се јаја подвргавају одређеној температури и влази како би се излегла. Поред инкубатора ту се налазе и ваљаоници у којима се три до четири дана пред лежење смјештају јаја.

По пребацивању пилића из батерија на подни систем узгоја, пилићи су обично старости једне или двије недјеље. Подни систем је везан са спољашношћу и када се полако гријање смањи пилићи се спремају за контакт са спољним свијетом, а већ са четири недјеље гријање се може потпуно искључити.

Посјета делегације Ловачког савеза Србије добојској Фазанерији „Баре“

Радници фазанерије крајње се професионално односе према раду. Све просторије се по завршетку производње једне генерације потпуно очисте и дезинфикују те се тако припремају за друге генерације. Чистоћа је веома важан фактор код вјештачког узгоја фазана. Поред свега наведеног све просторије у којима се врши узгој фазанских пилића су озвучене те тако фазани имају стални контакт са звуковима.

(Наставиће се…)

Фото: проф. Војо Стјепановић

Пише: проф. Војо Стјепановић

РТВ Добој

Prethodni članakVRIJEME: Sutra još hladnije uz nove snježne padavine
Naredni članakPU DOBOJ: Za pet dana u Doboju oduzeta tri putnička automobila