U Beograd danas stižu predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker i komesar EU za proširenje Јohanes Han.

S njima će se, kada stignu danas popodne, sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Јunker i Han u Beograd dolaze iz Tirane, a balkansku turneju počeli su u nedjelju u Skoplju.

Prema najavama iz Brisela, u posjetu regionu Јunker je krenuo sa ciljem da potvrdi evropsku perspektivu regiona istaknutu u novoj Strategiji proširenja EU, ali će zapadnobalkanske partnere podsjetiti i na obaveze da poštuju pravnu državu i slobodu medija, sprovedu potrebne reforme, suzbiju korupciju i riješe međusobne konflikte.

Poslije Beogarda Јunker odlazi u Podgoricu gdje će u utorak 27. februara razgovarati sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem i obratiti se poslanicima Skupštine Crne Gore.

Јunker i Han u sredu 28. februara odlaze u Sarajevo gdje će im se pridružiti i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Planiran je sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, a Јunker će govoriti i na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH.

Evropska trojka istog dana iz Sarajeva putuje u Prištinu gdje treba da se sastanu sa kosovskim zvaničnicima – predsjednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem, predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i s predstavnicima civilnog društva.

Višednevnu balkansku turneju Јunker, Han i Mogerinijeva završiće 1. marta u Sofiji, gdje će se, zajedno s premijerom Bugarske koja predsjedava EU, Bojkom Borisovom, sastati s liderima zapadnobalkanske šestorke koju čine Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija.

Izvor: Agencije

Prethodni članakPogledajte tizer za novi Audi A6
Naredni članakJokić nastavio da blista, ali protiv ‘Raketa’ se ne može