Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin podržao je proteste koji se organizuju u petak, 1. septembra, ispred Suda i Tužilaštva BiH, istakavši da je to prilika da se svima u BiH, pa i međunarodnoj zajednici, pokaže da su pređene crvene linije i da se mora braniti Republika Srpska.

Župljanin je ocijenio da podizanje optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića ima političku pozadinu, te da ovdje nije riječi o odbrani pojedinca, već institucija koje su napadnute.

– Oni su radili posao propisan Ustavom i zakonima Republike Srpske – naglasio je Župljanin.

Župljanin je istakao je to posljednja linija odbrane na kojoj se mora zaustaviti neustavno i nezakonito djelovanje prema Republici Srpskoj.

– U protivnom BiH će izgubiti svaki smisao postojanja. Oni koji ovo čine, na najdirektnije rade na rušenju dejtonske BiH, za koju se zalaže predsjednik Republike Srpske i srpski narod – rekao je Župljanin za Srnu.

On je naglasio da je srpski narod do sada pokazao da zna odlukama braniti Republiku Srpsku, koja je nastala u miru i odbranjena u ratu, a koja je priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom iz koga proističe Ustav BiH.

Župljanin je istakao da svima mora biti jasno da ovakve optužnice neće doprinijeti zajedničkom suživotu i opstanku BiH.

– Naprotiv, ubrzaće se nestanak BiH. Može da opstane jedino i isključivo na dogovoru tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Zbog toga se ovog puta u Sarajevu, osim institucija Republike Srpske, brani Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH – poručio je Župljanin.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović podnio je u četvrtak, 24. avgusta, zahtjev za održavanje mirnog skupa u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva BiH zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakSastanak delegacija DEMOS-a i SNSD-a
Naredni članakSloga Meridian u osmini finala Kupa Republike Srpske „Dr Milan Jelić”