Nacrtom izbornog zakona Republike Srpske uređeno je da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić.

Obrazlažući u ime predlagača, narodnih poslanika, ovaj akt u parlamentu Srpske, Žinić je rekao da je ustavni osnov za njegovo donošenje sadržan u Amandmanu 32. Ustava Republike Srpske, prema kojem je u nadležnosti Republike da uređuje i obezbjeđuje ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda i članu 29. Ustava Srpske, kojim je garantovano biračko pravo građanima.

– Ustavni osnov nalazi se i u Amandmanu 36 tačka 2. na stav 2. člana 71. Ustava Republike Srpske, kojim je propisano da se izbornim zakonima utvrđuju izborne jedinice i sistem podjele mandata kojima se obezbjeđuje da sve opštine budu na odgovarajući način zastupljene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te u članu 71. u stavu 4, u kojem je propisano da se izbor i prestanak mandata narodnih poslanika i obrazovanje izbornih jedinica uređuje zakonom – rekao je Žunić.

Govoreći o razlozima za donošenje akta, Žunić je rekao da je Izborni zakon Republike Srpske prvi put donesen 2002. godine i od tada je mijenjan i dopunjavan nekoliko puta.

– Iako je ovim zakonom uređen izbor zakonodavne, predstavničke i izvršne vlasti na nivou Republike Srpske, organi Srpske nisu sprovodili izbore, već je to činila Centralna izborna komisija BiH. Imajući u vidu ove činjenice, kao i da član 1.1. Izbornog zakona BiH uređuje izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsjedništva BiH, te utvrđuje principe koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u BiH, predloženim zakonom uređeno je pitanje sprovođenje izbora od nadležnih organa Republike Srpske – rekao je Žunić.

On je naveo da je predloženim nacrtom zakona predviđeno da se stupanjem na snagu zakona, neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine Srpske, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika grada, načelnika opštine u Srpskoj, imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Srpskoj.

– Novina u odnosu na važeći zakon je uređivanje izbora delegata u Dom naroda u Parlamentranoj skupštini BiH iz Republike Srpske i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu pružati, pored organa za sprovođenje izbora, Vrhovni sud Republike Srpske – rekao je Žunić.

Osim toga, naveo je Žunić, razlozi za donošenje ovog zakona nalaze su u potrebi unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana u izborni proces, stvaranja pretpstavki za uvođenje elektornske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova.

Predloženo je i zaključak da navedeni nacrt zakona bude upućen u javnu raspravu jer se njime uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zaiteresovani građani.

Јavna rasprava trebala bi da bude sprovedena u roku od 15 dana, a za njeno organizovanje biće zaduženo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPosebna sjednica NSRS o Nacrtu izbornog zakona
Naredni članakDodik: Izborni zakon jedan od najznačajnijih