Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da očekuje da će i dio opozicije, radi zaštite interesa i dejtonske pozicije Srpske, na sutrašnjoj posebnoj sjednici parlamenta podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva usvojen bez konsenzusa.

– Da je BiH iole normalna država, poslanici bi sutra raspravljali o eskalaciji pritisaka na legalno izabrane institucije i funkcionere Republike Srpske koji svojim odlukama čvrsto stoje iza Ustava, Dejtonskog sporazuma i borbe protiv protektorata i neokolonijanizma – rekao jeŽunić.

On je napomenuo da oni koji sprovode protektorat u BiH jesu međunarodni faktori, te da se, zbog činjenice da BiH nije ni blizu suverene države koja poštuje svoje najviše akte, dešava da ovdje bitišu politikanti i sluge kao što su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

– Oni svojim zaključcima optužuju legalne i demokratske predstavnike naroda Republike Srpske da ruše Dejtonski sporazum i Ustav, iako je svima jasno da Narodna skupština i izabrani funkcioneri Republike čvrsto stoje iza svakog slova ovih akata – istakao je Žunić.

On je ukazao da je jasno da je na djelu orkestrirani napad na volju građana Republike Srpske i da u ovom osjetljivom političkom trenutku Bećirović i Komšić rasplamsavaju ionako uzavrelu političku klimu u BiH.

– Siguran sam da će poslanici dvotrećinski odbaciti njihove zaključke i potvrditi veto Cvijanovićeve. Očekujem i da dio opozicije podrži taj veto, barem onaj dio koji razumije trenutak i političke okolnosti u kojima se nalazimo – izjavio je Žunić.

On je istakao da će “sitni politikanti i miljenici stranaca u BiH iz opozicije vjerovatno posebno sjednicu koristiti za zamjenu teza i političarenje”.

– Ali to je već viđena i odavno pročitana priča. Zadatak tih poslanika i nije borba za jedinstvo svih političkih faktora u odbrani nadležnosti Srpske, već njegovo urušavanje i stvaranje ambijenta za djelovanje međunarodnog faktora kojima je cilj centralizacija BiH – ocijenio je Žunić.

Za sutra je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na posljednji zaključak Predsjedništva usvojenog preglasavanjem druga dva člna.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju veoma štetnim po vitalne interese Srpske zaključka Predsjedništva BiH povodom “eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH”, usvojenog bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Narodna skupština prema Ustavu BiH razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je 10 dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom od najmanje 56 glasova poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakMETEOALARM: Upozorenje na olujni vjetar
Naredni članakKuzmanović: Proces protiv Dodika politička farsa