Iako je povremeno noćno znojenje sasvim uobičajena pojava i najčešće uzrokovano pregrijanom prostorijom ili preteškim dekama, ako se noću znojite učestalo, to bi mogao biti znak određenih zdravstvenih problema koje je potrebno liječiti.

Kako objašnjavaju ljekari, postoji nekoliko različitih uzroka za noćno znojenje.

“Normalno je osjetiti varijacije u tjelesnoj temperaturi dok spavate, a ponekad to može dovesti do znojenja”, kaže dr Aarthi Ram, neurologinja i stručnjakinja za medicinu spavanja u Houston Methodistu. “Iako je ova pojava razumljivo neugodna, noćno znojenje uglavnom je bezopasno. Ipak, u nekim drugim slučajevima može biti znak pojedinih zdravstvenih stanja.”

Kako objašnjava Ram, noćno znojenje može biti uzrokovano konzumacijom alkohola prije spavanja, visokim nivoom stresa, visokim temperaturama u prostoriji u kojoj se spava, ali i određenim vrstama lijekova.

Naime, lijekovi koji najčešće mogu rezultirati pojačanim znojenjem noću jesu antidepresivi, lijekovi za hormonsku terapiju, lijekovi za hipertenziju te lijekovi za hipoglikemiju.

Osim toga, noćno znojenje često je jedan od prvih znakova menopauze kod žena. Ram navodi kako čak 75 odsto žena tokom menopauze iskusi probleme s pojačanim noćnim znojenjem.

U nekim slučajevima noćno znojenje se javlja kao rezultat zdravstvenog stanja ili bolesti, uključujući:autoimune poremećaje kao što je reumatoidni artritis, rak, uključujući leukemiju, limfom i rak prostate, depresiju, bolesti srca, hipertireozu (također poznata kao preaktivna štitnjača), pretilost, ozbiljne infekcije poput endokarditisa i tuberkuloze, poremećaje spavanja, uključujući opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja.

“Spavanje i znojenje vrlo su složeni procesi koji reaguju na mnoge znakove i definitivno mogu uticati jedan na drugi”, kaže dr Ram, prenosi Index.

“Ako se redovno budite u znoju, doživljavate iznenadna noćna znojenja praćena gubitkom težine ili ako vam noćno znojenje onemogućuje kvalitetan san, vrijeme je da razgovarate sa svojim ljekarom.”

Foto: Gregory Pappas/Unsplash

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakSamsungova popularna serija telefona se vraća ove godine
Naredni članakŠta da jedete za večeru ako ste na dijeti?