Štucanje je obično privremeno, ali u rijetkim slučajevima može potrajati duže vrijeme.

Obično se to događa zbog oštećenja ili pogoršanja živaca povezanih s dijafragmom, kaže dr. Khatri

Jednom je smiješno, dvaput je smiješno, a sve više od toga je naporno. Svi smo mi štucali tokom  života, no znate li zapravo odakle to dolazi? Ti čudni mali zvukovi koji pobjegnu iz vaših usta bez upozorenja. Zapravo, štucanje počinje puno niže u tijelu, počinje u dijafragmi, mišiću u obliku kupole koji se nalazi između pluća i želuca. Normalno, dijafragma se povlači prema dolje kad udišete kako bi zrak ušao u pluća, a zatim se opušta kad izdišete tako da zrak može ići natrag iz pluća i izaći kroz nos i usta, pojašnjava dr. Minesh Khatri, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Long Islanda NYU u SAD-u.

“Ali ako nešto iritira dijafragmu, može doći do grčenja, prisiljavajući vas da iznenada uvučete zrak u grlo, gdje dolazi do govornog sustava. Zbog toga se glasnice odjednom približe i stvaraju zvuk ‘hik’ – dodao je.

Zašto dolazi do štucanja?

Štucanje se pojavljuje iz više razloga, neki su fizički, a neki emocionalni, a u konačnici dolazi do iritacije u živcu koji povezuje mozak s dijafragmom. 

Neki uobičajeni uzroci štucanja su pretjerana konzumacija hrane, prebrzo jedenje, osjećaj nervoze ili uzbuđenja, konzumiranje gaziranih pića ili previše alkohol,stres, nagla promjena temperature,gutanje zraka tijekom sisanja bombona ili žvakanja kaugume,postoji i dugotrajno štucanje.

Štucanje je obično privremeno, ali u rijetkim slučajevima može potrajati duže vrijeme. Obično se to događa zbog oštećenja ili pogoršanja živaca povezanih s dijafragmom. Sve, od dlake koja vam dodiruje bubnjić do upale grla, može utjecati na te živce, a u ozbiljnijim slučajevima i tumor, guša ili cista na vratu.Takođe, štucanje koje traje neko vrijeme zna biti posljedica poremećaja središnjeg živčanog sustava poput encefalitisa i meningitisa ili metaboličkih poremećaja kao što su dijabetes i zatajenje bubrega. I neki lijekovi, poput steroida ili nekih sredstava za smirenje mogu izazvati dugotrajno štucanje. Čak i određeni zahvati, osobito oni koji zahtijevaju anesteziju, mogu uzrokovati štucanje.

Napomenuo je da, ukoliko štucanje traje dulje od 2 dana ili ako je toliko jako da ometa jedenje, disanje, spavanje ili vam uzrokuje nelagodu, svakako biste se trebali javiti liječniku.

“Uz to, odmah razgovarajte sa svojim liječnikom ako uz štucanje imate bilo kakvu bol u trbuhu, temperaturu, otežano disanje, povraćanje ili iskašljavanje krvi”, kazao je Khatri.

Kako zaustaviti štucanje

“Ne želim vas razočarati ako se nadate da će vam štucanje prestati stojite li naglavačke ili vas prijatelj preplaši, ali nema znanstvenih dokaza da to djeluje. Međutim, neki stručnjaci smatraju da zadržavanje daha ili disanje u papirnatu vrećicu može biti od koristi; obje tehnike uzrokuju nakupljanje ugljičnog dioksida u plućima, što opušta dijafragmu”,   savjetuje dr. Minesh Khatri, piše  webmd.co,, prenosi 24sata.hr.

Foto: nezavisne.com/Ilustracija/Arhiva

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKako da znate da li vam neko kopa po podacima
Naredni članakTrik za čišćenje veš-mašine koji je odmah postao hit