Podmazivanje, čišćenje, hlađenje, uloge su koje ulje u automobilu preuzima na sebe kada ga naravno u motoru ne nedostaje. Ali šta bi se dogodilo kada ulja ne bi bilo i znate li koje su posljedice ako ne provjeravate ulje u motoru?

Ako postoje dijelovi koji se neprestano kreću zupčanicima jedan uz drugi, normalna pojava je trošenje tog materijala, stoga potrebno je svojevrsno podmazivanje što je bez ulja nemoguće. Nečistoća koja je prisutna u motoru, a stvara se na zupčanicima prilikom rada motora uveliko čini smetnju, a ne pravovremenom promjenom ulja rad u takvim uslovima prilično bi skratio vijek motora.

Jedna od važnijih uloga jest i hlađenje motora. Kretanjem klipova u cilindru dolazi do izuzetno visokih temperatura u motoru, a ulje ovdje dolazi kao masa koja hladi i visoku temperaturu ravnomjerno prenosi na ostale dijelove motora kako ne bi došlo do pregrijavanja.

Video u nastavku ukazuje na neodgovorno ponašanje vlasnika prema svojim limenim ljubimcima, a osam od deset automobila pokazalo je žeđ za tom najvažnijom tekućinom.

Nekako sumnjamo da bi situacija u nas bila imalo drugačija, a najveći i ujedno najmanji problem trebao bi biti provjera iste svakih dva mjeseca. Stoga nemojte zanemariti ovu važnu provjeru jer ako dođe do ishoda namjerno testiranog u video uratku, možete jedino nazvati neku od službi za pomoć na cestama, a budući rad vašeg motora pod velikim je upitnikom.

Sve nabrojano djeluje kao odmor za motor, ali šta bi se zaista dogodilo da ulja u motoru nema? Vjerovatno pogađate s obzirom da nedostaje sve iznad nabrojeno, ali u praksi bi to izgledalo ovako. Ne pokušavajte ovo “kod kuće” nego odvojite minutu i uštedite mogući trošak popravka, prenose “Automobili“.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakInstagram testira oglase koji se ne mogu preskočiti
Naredni članakBrusnice dokazano poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije