U odrasloj dobi sposobnost upravljanja emocijama vrlo je važna, a djetinjstvo u tome može igrati važnu ulogu. Porodična i bračna savjetnica Tina Fey ističe da pozitivna iskustva tokom djetinjstva mogu olakšati regulaciju emocija kasnije u životu, dok teška iskustva mogu otežati te vještine. Izdvojila je tri iskustva iz djetinjstva koja mogu uzrokovati poteškoće u izražavanju i razumijevanju emocija u odrasloj dobi.

1. Nedostatak emocionalne potvrde

“Jedno od iskustava ljudi koji se bore s razumijevanjem emocija jeste nedostatak emocionalne potvrde tokom formativnih godina. Emocionalno vrednovanje uključuje prepoznavanje i potvrđivanje djetetovih osjećaja. Taj naizgled jednostavan čin može imati duboke učinke na njihov emocionalni razvoj”, kaže Fey za Hack Spirit.

2. Traumatični događaji

Traumatični događaji u djetinjstvu mogu značajno uticati na sposobnost osobe da procesuira emocije.

“Ti događaji mogu varirati od gubitka voljene osobe do fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja. Kada se dogodi trauma, prirodno je da djeca potisnu svoje emocije kao oblik vještine suočavanja. S vremenom to može postati njihov zadati odgovor na emocionalnu bol, što im otežava reguliranje i izražavanje osjećaja na zdrav način”, ističe Fey.

3. Emocionalno zanemarivanje

Emocionalno zanemarivanje javlja se kada se dječje emocionalne potrebe stalno odbacuju ili ignorišu, zbog čega se djeca osjećaju nevidljivim ili nevažnima, tvrdi savjetnica.

“Iz svog sam iskustva vidjela kako to može dovesti do odraslih koji se bore s razumijevanjem, izražavanjem i potvrđivanjem vlastitih emocija. Mogli bi dovesti u pitanje značaj svojih osjećaja ili bi im bilo teško uspostaviti duboke, značajne veze s drugima”, zaključila je Fey.

Foto: Nikolaos Dimou/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakRimac predstavio novi Bugatti, početna cijena “sitnica”
Naredni članakGreške koje svi prave kada peru veš