Ako i vi, kao Miloska Venera, Da Vinčijev Vitruvijev čovjek i Mikelanđelov David imate duži prsta od palca na nozi, spadate među 15–20 odsto posebnih.

Mnogo je studija i istraživanja koja pokazuju da je naš oblik stopala u korelaciji sa osobinama naše ličnosti. A to nije novotarija, time su se bavili još antički Grci. Oni su smatrali da grčki oblik stopala pokazuje čovheka koji briljantno razmišlja, a drugi oblici se redovno pojavljuju u testovima ličnosti.

Da li vi imate grčko stopalo? Ako želite da znate da li imate ovaj oblik stopala, izujte čarape i pogledajte svoje noge.

Ako vam je drugi prst duži od prvog, vi st vlasnik grčkog stopala.

Ovaj oblik stopala je često nasljedan, kao i većina karakteristika vašeg skeleta. Antički Grci nisu slijedili dosadno pravilo proporcija, poput Egipćana, već su vijekovima prije njih, koristili „zlatnu proporciju“, ili „božansku proporciju“, koja je u osnovi svete geometrije.

Primjeri „zlatnog presjeka“ mogli su se naći svuda u staroj Grčkoj – u umjetnosti, skulpturi, arhitekturi i da, čak i u prstima. Godine 1927. ortopedski hirurg Dadli Džoj Morton opisao ga je kao medicinsko stanje i objasnio da do toga dolazi od kratke prve metatarzalne kosti koja spaja palac na glavni dio stopala.

Metatarzalne kosti su dugačke kosti koje povezuju vaše nožne prste sa zadnjim dijelom stopala. Oni se savijaju nagore i formiraju luk. Kod ljudi sa grčkim stopalima, prva metatarzala je kraća od druge, i zbog toga vaš drugi prst izgleda duži od prvog. Kraća prva metatarzala može staviti veću težinu na tanju drugu metatarzalu. To grčko stopalo ili grčki prst, medicinski poznat kao Mortonov prst.

Ovakav oblik stopala nekad se smatrao najljepšim oblikom stopala, ljepšim i od egipatskog gdje je najveći palac, a ostali prsti su kraći.

Da ste rođeni u staroj Grčkoj, smatrali bi vas kreativnim, imali biste odlične liderske kvalitete i bili biste zapaženi.

Ako vam je dakle drugi prst veći od palca, onda imate grčki oblik stopala koji se takođe naziva oblikom plamenog stopala ili oblikom vatrenog stopala. Vi ste intuitivna, strastvena i kreativna osoba, u svojoj ličnosti imate energičan i snažan osjećaj za avanturu. Dobri ste u sagledavanju šire slike u životu i uvijek idete u korak sa novim izazovima koristeći različite načine da se izrazite.

A takvo stopalo nemate samo vi – imali su ga i Miloska Venera, pa Da Vinčijev Vitruvijev čovek i Mikelanđelov David. Spadate onda među 15–20 odsto populacije koja ga ima, prenosi Sensa.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakMasna jetra: Sve što trebate znati
Naredni članakOva namirnica smanjuje rizik od dijabetesa