Hodanje ima brojne prednosti za fizičko, ali i mentalno zdravlje, a osim zdravstvenih pogodnosti, pješačenje, u odnosu na, recimo, vožnju automobilom, ima brojne druge prednosti.

O tome zašto bi trebalo da uvedete pješačenje u svoju rutinu možete pročitati u nastavku teksta.

Evo zašto biste trebali svakodnevno hodati

Ljudi koji redovno hodaju imaju zdravstvenu i psihološku korist od svog svakodnevnog šetanja, a evo koji su benefiti hodanja:

Mentalno zdravlje – neka istraživanja ukazuju na to da svakodnevno hodanje može doprinijeti prevenciji i smanjenju stresa, anksioznosti i depresije. Ako ste nekada izašli u šetnju i vratili se smireniji, mogli ste iz prve ruke saznati da hodanje može smanjiti stres.

Održavanje tjelesne težine – hodanje je aktivnost koja doprinosi sagorijevanju kalorija, a samim tim može doprinijeti održavanju zdrave tjelesne težine ili mršavljenju. Dijeta hodanjem, tj. mršavljenje hodanjem pokazalo se kao uspješna metoda za osobe s niskom kondicijom ili tjelesnom aktivnošću.

Redovno hodanje snižava krvni pritisak, poboljšava san i energiju. Hodanje može da snizi krvni pritisak i nivo LDL-a (loš holesterol), smanjuje rizik od mnogih karcinoma i poboljšava funkciju imunološkog sistema. Takođe, poboljšava i kvalitet sna.

Povećanje mišićne snage i izdržljivosti – fizička aktivnost, pa tako i hodanje, dovodi do povećanja mišićne snage i izdržljivosti. Kako biste iskusili sve prednosti hodanja, ubrzajte tempo hodanja i odaberite strmiji teren.

Rad probavnog sistema – hodanjem se podstiče zdrav rad probavnog sistema, a može doprinijeti i smanjenju naduvenosti.

Smanjenje bolova u zglobovima – zahvaljujući jačanju mišića, hodanjem se mogu smanjiti bolovi u zglobovima. Ova aktivnost pogodna je za osobe koje pate od artritisa i žele biti fizički aktivne, ali im aktivnosti poput trčanja uzrokuje bolove.

Jačanje imuniteta – osobe koje hodaju, u odnosu na osobe koje više sjede, imaju jači imunitet. Na ovaj način smanjuje se mogućnost prehlade, a u slučaju prehlade, simptomi bivaju mnogo blaži.

Poboljšanje raspoloženja – hodanjem se izlučuju hormoni endorfini, što doprinosi smanjenju stresa i dobrom raspoloženju.

Kako početi s pješačenjem?

Da biste počeli svakodnevno pješačiti, izuzetno je važno da tu aktivnost uklopite u dio vaše rutine. Za uspostavljanje rutine pješačenja jedan od najboljih načina je da odaberete stazu blizu doma, odredite sebi vrijeme za šetnju ili se na neki način “natjerate” na pješačenje.

Osim toga, veoma je važno imati udobnu odjeću i dobre cipele za pješačenje, tj. patike u kojima se osjećate ugodno i stabilno. Ako niste motivisani da počnete sa hodanjem, pitajte prijatelja da vam se pridruži ili odaberite neku lijepu stazu. Ukoliko imate slabiju fizičku kondiciju, za početak krenite lagano, te sebi zadajte realne i male ciljeve za hodanje, a s vremenom povećajte dužinu i težinu hodanja. Ubrzo ćete vidjeti i prve rezultate.

Na primjer, ako idete na posao autobusom, u tom slučaju možete izaći stanicu ranije i, umjesto busom, prepješačiti dio puta. Isto tako, ako morate da idete automobilom na posao, parkirajte malo dalje, kako biste ostatak puta mogli preći pješke.

Foto: Unsplash/Arek Adeove

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKoliko je sati sna potrebno za normalno funkcionisanje?
Naredni članakDrugi dan investicione konferencije “Invest Srpska” u Tesliću