Med je odličan antioksidans, što znači da će njegovo redovno konzumiranje može da očisti vaš organizam od raznih toksina.

Pored toga, njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože, ali i pomoći da bolje spavate.

Ako pazite na svoju težinu, preporučuje se da isključite sve slatkiše na bazi šećera, ali ne i med. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima.

Med ubrzava vaš metabolizam, što je neophodno za gubitak težine.

Med uopšte nema holesterol. Upravo suprotno: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose snižavanju nivoa holesterola.

Svakodnevno konzumiranje meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u organizmu koja mogu da se bore protiv viška holesterola.

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i, kao rezultat, poboljšava pamćenje.

Osim toga, kalcijum koji se nalazi u medu lako se apsorbuje u mozak, što blagotvorno utiče na njegovo funkcionisanje.

Šećer sadržan u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin. Serotonin se dalje transformiše u melatonin, hormon koji promoviše kvalitetan san.

Med sadrži triptofan. Ovaj nutrijent je jedan od neophodnih za naše tijelo. Triptofan je dio strukture dva hormona – melatonina, koji podržava normalan san, i serotonina, koji uravnotežuje nivo anksioznosti.

Za one koji se često bude noću, uzimanje kašičice meda prije spavanja je dobra opcija da tijelo ostane opušteno tokom cijele noći, prenosi Klix.ba.

Ovo bi moglo da zvuči čudno, ali činjenica je činjenica. Med pomaže u smirivanju nerava i ublažavanju umora. Glukoza koju med sadrži neophodna je za rad neurona.

Brzo se apsorbuje u krv, što doprinosi opuštanju i ublažavanju mentalnih poremećaja.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakU ovo doba dana smo pod najvećim stresom
Naredni članakU Banjaluci otvoren “Balkan solar samit” – promocija zelene energije i zaštite životne sredine (FOTO)