Nova istraživanja o bojama automobila koji najčešće učestvuju u saobraćajnim nesrećama, otkrila su da su vlasnici braon automobila najviše izloženi riziku od nesreće.

Kako se navodi u saopštenju kompanije za razne vrste podataka o vozilima „Kar Vertikal“ koja je uradila istraživanja, studija se temelji na milionima izvještaja o automobilima koje su korisnici generisali ove godine.

U saopštenju se navodi da, iako vozači braon automobila preferiraju pouzdanost, luksuz i udobnost, to ih ne štiti od učešća u saobraćajnim nesrećama, pa su, od svih vozila na putu, braon vozila najčešće oštećena (51 odsto).

Vozači koji biraju žute automobile žele da budu u centru pažnje, i budući da su puni energije, možda previše pritiskaju papučicu gasa – 50,6 odsto svih žutih vozila provjerenih na „Kar Vertikal“ imaju zabilježene evidencije o oštećenjima, dok je crvena boja tik iza – 49,8 odsto.

Dalje se u saopštenju navodi da se žuta i crvena često koriste na sportskim automobilima, što ukazuje da vlasnici tih automobila vole brzinu i rizik.

Želja za isticanjem Stručnjak za automobile u „Kar Vertikalu“ Matas Buzelis objasnio je da nema direktnog odnosa između boje automobila i stope oštećenja

„Nema direktnog odnosa između boje automobila i istorijske stope oštećenja ili prosječne snage motora. Možemo pretpostaviti da su svi ovi automobili sa najvišim istorijskim stopama nesreća često birani od strane vozača koji žele da se istaknu iz mase. Možda mogu preuzeti malo više rizika u svakodnevnim vožnjama”, naveo je Buzelis.

Vozači sa svijetlim automobilima često se percipiraju kao ekscentrični, međutim, svijetle boje se takođe smatraju bezbjednijim, budući da su takvi automobili vidljiviji u lošim vremenskim uslovima ili pri niskom osvjetljenju, navodi se u saopštenju.

Bijeli automobili se ističu u odnosu na svoju okolinu, što olakšava pješacima i drugim vozačima da ih primijete, a potpuno je drugačija situacija sa sivim ili crnim vozilima koja mogu biti teško uočljiva tokom kišnog dana.

Svjetliji automobili takođe se lakše uočavaju tokom noći, čime se poboljšava sigurnost njihovih vlasnika, a iako narandžasta nije najčešća boja na tržištu polovnih vozila, stručnjaci za automobile je smatraju dobrim izborom za one koji žele da budu primijećeni na putu.

Prema istraživanju „Kar Vertikala”, siva (44,7 odsto) i bijela (44,5 odsto) su najsigurnije boje, što znači da im se rjeđe događaju nesreće.

Kako se u saopštenju navodi, iako statistike o nesrećama zavise od mnogo faktora, kao što su uslovi na putu i gustina saobraćaja, odabir određenih boja može pomoći vozačima da ostanu sigurniji, prenosi RTCG.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakGoogle Maps dobija šest novih AI funkcija: Evo šta da očekujete
Naredni članakZašto su tanjiri baš okrugli?