Vjerovatno se mnogima od vas desilo da ujutru ustanete, spremite se za posao, uđete u auto, sjednete za volan, pokušate upaliti auto i – ništa se ne desi. Možda malo vergla, ali ne može da upali. Sigurno se pitate u čemu je problem? Provjerili smo i u nastavku možete pročitati nekoliko razloga zbog kojih auto neće da upali.

Prazan ili dotrajao akumulator

Ispražnjen ili dotrajao akumulator je jedan od najčešćih uzroka problema s pokretanjem automobila. Akumulator je najosjetljiviji na niske temperature, pa u slučaju da automobil neće da upali, prvo provjerite funkciju i rad akumulatora. Ako ste primijetili da se ne pale lampice na instrument tabli prilikom davanja kontakta ili su slabog intenziteta, vjerovatno je došlo do prekida dovoda struje ili njegovog slabljenja. Ponekad je dovoljno samo provjeriti jesu li kleme korodirale i prekontrolisati stanje kablova i kontakata.

Paljenje na kablove vas može vratiti na cestu, no obavezno prvom prilikom posjetite servis kako biste tamo ispitali napon, struju, stanje elektrolita i alternator. Kako ne biste imali problem s akumulatorom, najvažnije je shvatiti kako on funkcioniše i kada je vrijeme da se zamijeni.

Anlaser, odnosno starter

Anlaser je elektropokretač koji daje potrebnu snagu za paljenje motora. Ako je  neispravan, možete čuti kliktanje umjesto standardnog zvuka paljenja motora, a ukoliko nije ispravan nećete moći pokrenuti automobil. U takvoj situaciji je najbolje da se obratite serviseru.

Začepljen filter za gorivo

Začepljen filter za gorivo sprečava da dovoljna količina goriva stigne do motora. Tokom zime niske temperature vazduha mogu napraviti mnogo problema vlasnicima automobila sa dizelskim motorima, koji često neće da se upale. Glavni uzrok ovog problema je parafin, koji se nalazi u nafti, jer se on prilikom niskih temperatura pretvara u veće kristale, koji začepljuju filtere goriva.

Loš starter motora

Starter motora je odgovoran za fizičko okretanje i pokretanje motora, a ako je u njemu problem, u takvoj situaciji ćete vjerovatno morati da ga zamijenite.

Loš zupčasti kaiš

Zupčasti kaiš obezbjeđuje da se ventili motora otvaraju i zatvaraju u odgovarajućem intervalu, tako da se ventili i klipovi nikada ne dodiruju. Neispravan zupčasti kaiš može prouzrokovati teška oštećenja koja ponekad zahtijevaju i potpunu zamjenu motora. Proizvođači automobila u uputstvima uvijek navode kada treba promijeniti zupčasti kaiš, a to se obično zasniva na kilometraži, ali generalno treba ga zamijeniti na svakih 100.000 kilometara ili na svakih pet godina.

Napukla ili slomljena razvodna kapa

Razvodna kapa usmjerava napon od namotaja za paljenje motora do svjećica, a ako vlaga uđe ispod poklopca to može uzrokovati probleme na vašem automobilu. Zbog toga je obrišite čistom, suvom krpom prije nego što je vratite na mjesto, a ako je oštećena savjetuje se da je obavezno zamijenite.

Loš kalem za paljenje

Zavojnica za paljenje pretvara napon akumulatora u električnu iskru. Oštećen kalem za paljenje znači da nema dovoljno snage za to pa će vam u toj situaciji trebati multimetar, odnosno alat za mjerenje električne struje, napona i otpora, a kako biste testirali jačinu struje koja prolazi kroz kalem.

Svjećice kod benzinskih motora

Redovno provjeravajte stanje svjećica jer i one mogu biti razlog zašto auto neće da upali.

Kako izbjeći probleme s paljenjem tokom zimskih dana?

Naravno, najbolja prevencija je parkiranje automobila na toplim i zaštićenim lokacijama kao što je garaža. U slučaju da ne posjedujete garažu ili barem nadstrešnice te ste prinuđeni da u većini slučajeva parkirate na otvorenom, redovno provjeravajte stanje akumulatora i obavezno dospite aditiv u naftu, kako biste izbjegli gore navedene probleme.

Foto: Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakAndroid se transformiše: Ovo su najnovije funkcije koje možete da očekujete
Naredni članakKako da ulje zadrži svježinu?