BANJALUKA, Od 23.600 članova, koliko broji Zanatsko-preduzetnička komora (ZPK) RS, njih tek oko 800 plaća članarinu, što je nedovoljno za normalno funkcionisanje, pa u Komori strahuju da će se ugasiti.

 

U pitanju je zakonska obaveza koju su zanatlije dužne plaćati, a koja iznosi dvije marke mjesečno, ili 24 marke na godišnjem nivou.

Jovan Bratić, direktor ZPK RS, kaže kako je Komora jedini pravi zaštitnik prava zanatlija i preduzetnika, a da će ukoliko dođe do gašenja na dobitku biti samo država, koja će im lakše nametnuti nove obaveze i poreze.

“Uspjeli smo da ukinemo obavezu mjesečnog servisiranja fiskalnih kasa, koje košta 11 maraka, a zanatlijama je sada puno plaćati dvije marke. Mi imamo mogućnost da tužbama naplatimo svoja potraživanja, ali bi to otvorilo beskonačno dug proces. Takođe, nemamo želju da to radimo ljudima s kojima se borimo za zajedničko dobro”, kazao je Bratić.

On je apelovao na sve dužnike da izmire svoje obaveze kako bi se izbjegao najgori scenario. Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti predviđene su i kazne od 200 KM za neplatiše, ali, prema podacima iz Komore, niko zbog toga nije kažnjen. Po ovom pitanju, u prošli petak je u Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije RS održan sastanak predstavnika Ministarstva i Komore, a na kojem je upravo razgovarano o ovom problemu.

Komora je inače u posljednjih nekoliko godina uspjela da vrati zanatlijama pravo na spoljnotrgovinsko poslovanje, a oslobođeni su raznih taksi i obaveza.

Koliko je situacija teška, potvrdio nam je i Milorad Stević, sekretar ZKP regije Bijeljina, gdje od oko 2.000 preduzetnika i zanatlija članarinu plaća njih oko 15 odsto.

Platu, kako kaže, ne zna kada je posljednji put primio, a zbog dugova prijeti i blokada računa od strane Poreske uprave RS.

“Mjesečna članarina je na nivou jedne kafe u boljem lokalu. Ukoliko neko nema da je plati, pitanje je uopšte da li treba da bude preduzetnik”, smatra Stević.

Prema njegovim riječima, preduzetnici i računovođe koje im vode poslove odgovornost za članarinu prebacuju jedni na druge, zbog čega se otvorio začarani krug.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu, smatra kako je članarina za Komoru samo jedan u nizu nameta kojima su ugostitelji opterećeni, a od kojih nema puno koristi.

Kako kaže, Komora nije bila na strani ugostitelja kada se lobiralo za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata i ukidanja alko-testiranja gostiju.

Sa druge strane, smatra kako ugostitelji preko svog udruženja mogu da se izbore za svoja prava.

“Članarina za naše članove je 50 maraka na godišnjem nivou, ali od toga imaju bar neku korist. Ako ništa, dobiće četiri ili pet vreća šećera. Dajemo i besplatnu pravnu pomoć, kao i preporuke članovima udruženja kako da dođu do posla”, kazao nam je on.

Tatić kaže da se, ukoliko je plaćanje članarine zakonska obaveza, ona mora plaćati, ali da je potrebno utvrditi šta se s njom tačno dobija.

 

Nezavisne novine

Prethodni članakBankarskom sektoru RS prijeti novi sistemski rizik!
Naredni članakObavještenje o isporuci električne energije Doboj