Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 7. juna 2001. godine Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza između SR Јugoslavije i Republike Srpske.

Ovaj sporazum, koji proizilazi iz Dejtonskog ugovora, potpisan je radi razvijanja saradnje između Srpske i Srbije u oblastima privrede i korištenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, kao i nauke i tehnologije, te obrazovanja.

Specijalne veze Republike Srpske i Srbije odnose se i na oblasti kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, zaštite sloboda i prava građana, kao i suzbijanje kriminala.

Potreba za ovim sporazumom nastala je u istorijskim okolnostima koje su obilježile raspad Јugoslavije, a u kojoj su građani Republike Srpske i Srbije živjeli zajedno do njenog raspada.

Kako je raspad Јugoslavije, prouzrokovan građanskim ratom, doveo do razdvajanja Srba kao većinskog naroda Republike Srpske i Srbije, Sporazum o specijalnim paralelnim vezama je ima za cilj da obnovi nasilno pokidane prirodne veze između jednog naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik na Forumu u Sankt Peterburgu; Najavljen sastanak sa Putinom
Naredni članakDa bi gume duže trajale treba ih rotirati – ali na koliko kilometara?