Na sjednici Skupštine grada Banjaluka, koja će biti održana u srijedu, 21. februara, biće razmatrana i odluka o emisiji obveznica u iznosu od šest miliona KM, odlučio je skupštinski Kolegijum.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da su ova sredstva namijenjena za finansiranje pet kapitalnih projekata.

“To je izgradnja novog, umjesto Zelenog mosta, te prva faza kompletne rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra Karađorđevića, zatim završetak Istočnog tranzita koji sad izbija na Zeleni most, te nastavak projekta Crno vrelo i rekonstrukcije Šoping centra u sportsku dvoranu”, rekao je Radojičić novinarima.

On je napomenuo da je procijenjena vrijednost projekata između šest i sedam miliona KM.

“Računamo da će se dio sredstava obezbijediti donacijom koju čekamo za Šoping centar, te da će se na tenderima ostvariti manja cijena”, rekao je Radojičić.

On je naveo da je urađeno restrukturisanje gradskog duga, te da otplata iznosi oko 10,42 odsto za ovu godinu.

“Emisijom obveznica od šest miliona KM na sedam godina sa procijenjenom kamatnom stopom od oko 4,5 odsto, godišnja zaduženost bi se podigla na 10,84 odsto, što je manje od jednog indeksnog poena”, pojasnio je Radojičić.

On je dodao da će se na dnevnom redu sjednice naći i program razvoja sporta za ovu godinu koji je rađen prema novim kriterijumima i novom srednjoročnom programu.

“U njemu je i program školskog sporta za Evropski grad sporta, kao i nekoliko novina u finansiranju sporta za ovu godinu”, rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da je Kolegijum na današnjoj sjednici donio odluku o objavljivanju javnog poziva udruženjima građana za dodjelu akreditacija za prisustvovanje sjednicama radnih tijela Skupštine grada.

“To nam je i obaveza prema Poslovniku da u martu akreditujemo nova udruženja i organizacije koje će prisustvovati sjednicama naših radnih tijela, i to je jedan stepen naše transparentnosti u radu Skupštine”, rekao je Talić i pozvao zainteresovana udruženja i organizacije da se prijave na ovaj poziv.

Sjednica Skupštine grada Banjaluka, na kojoj će odbornici razmatrati 22 tačke dnevnog reda, počeće u 9.00 časova.

(Srna)

Prethodni članakMUP RS nabavlja automatske puške
Naredni članakNajbolje uloge Nebojše Glogovca koje ćemo zauvijek pamtiti (VIDEO)