Vlada Republike Srpske za realizaciju Program za djecu u godini pred polazak u školu izdvojila je u ovoj godini više od 500.000 KM, a bilo je uključeno gotovo 3.500 mališana koji treba da krenu u prvi razred, izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović.

Cvijanovićeva je napomenula da je to oko 40 odsto od ukupnog borja prvačića, te da posljednji podaci pokazuju da je putem “e-upisa” prijavljeno 8.811 mališana za upis u prvi razred osnovnih škola.

– Očekujemo i da taj broj bude veći, jer se dešava da se djeca zbog određenih okolnosti prijave pred početak školske godine – rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je ovaj program značajna pedagoška intervencija za svu djecu koja treba da krenu u osnovnu školu, a nisu pohađala predškolsku ustanovu, te pojasnila da se sprovodi od 1. marta do 31. maja.

– Program traje oko 190 časova i ove godine je realizovan u 37 predškolskih ustanova, 81 osnovnoj školi, te četiri škole za djecu sa smetnjama u razvoju, a angažovano je 205 vaspitača – navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je za sprovođenje ovog programa angažovano 205 radnika u 205 vaspitnih grupa, te da su ga realizovala lica koja su bila prijavljena na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

– Tako da je, osim povećanog obuhvata djece predškolskog uzrasta nekim od oblika organizovanog vaspitno-obrazovnog rada, data mogućnost stručnom kadru da steknu radno iskustvo – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela i da je kroz ovaj program do sada od 2011. godine prošlo 52.862 djece, te da je Vlada Republike Srpske za njegovu realizaciju izdvojila 4.593.654 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o načinu utroška sredstava za realizaciju Programa za djecu u godini pred polazak u školu u 2024. godini.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakUtvrđene izmjene – iz Krivičnog zakonika briše se rodni identitet
Naredni članakDonesena odluka o utvrđivanju rezultata žrijebanja za petog delegata