Još od djetinjstva znamo da je mrkva odlična za vid, međutim, postoje i druge namirnice koje će svojim sastojcima doprinijeti boljem zdravlju očiju.Svih pet čula, vid, sluh, dodir, miris i ukus, važni su za povezivanje sa svijetom oko nas. Međutim, istraživanja pokazuju da šira javnost doživljava vid kao najcjenjenije čulo, a lako je razumijeti zašto.

Za ljude koji vide, većina naših prvih utisaka i načina na koji opažamo okolinu povezana je s vidom. Vid takođe igra ključnu ulogu u učenju, a procjenjuje se da se 80 posto učenja odvija gledanjem, piše RealSimple.

Ishrana i zdravlje očiju

Ako ste na pregledu vida uvijek dobro prolazili, možda ste među onima koji će zdravlje očiju uzeti zdravo za gotovo. Genetika igra veliku ulogu u zdravlju vida, no istraživanja pokazuju da je starost najčešći faktor koji utiče na pojavu bolesti oka. Iako ne možete usporiti vrijeme, možete promijeniti stil života. Neki od najboljih načina da očuvate svoje oči zdravima, prema klinici Klivlend, uključuju zakazivanje redovnih očnih pregleda, nošenje sunčanih naočara i konzumaciju zdrave hrane koja je dobra za oči.

“Iako ljudi možda ne shvataju, hrana koju jedete može uticati na zdravlje očiju i, naravno, na sveukupno zdravlje. Dobro uravnotežena ishrana može pomoći u borbi protiv očnih stanja i bolesti kao što su makularna degeneracija povezana sa starenjem, katarakta i suve oči”,  kaže Roksana Ehsani, registrovana dijetetičarka iz Majamija.

Hrana za oči

Skoro sve esencijalne hranljive materije na neki su način dobre za zdravlje, ali neke posebno djeluju na oči i vid. Stručnjaci preporučuju da jedemo raznoliku hranu bogatu hranljivim materijama, no pojedine namirnice posebno su dobre za vid.

Američka optometrijska zadruga (AOA) i Američka akademija za oftalmologiju (AAO) preporučuju sljedeće ključne hranljive materije za zdravlje očiju:

Lutein i zeaksantin: antioksidansi koji se primarno nalaze u tamnom lisnatom zelenom povrću i mogu smanjiti rizik od katarakte i drugih hroničnih očnih bolesti.

Vitamin C: antioksidans koji se nalazi u puno voća (i povrća!) koji može usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem i gubitka vidne oštrine.

Vitamin E: antioksidans koji se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i povrću poput slatkog krompira koji štiti zdravo tkivo oka od oštećenja slobodnih radikala

Cink: esencijalni mineral koji se nalazi u plodovima mora i orašastim plodovima koji može zaštititi od oštećenja vida i katarakte.

Omega-3 masne kiseline: esencijalne masne kiseline takođe se nalaze u masnoj ribi, orašastim plodovima i sjemenkama koje su takođe ključne za zdrave oči i podržavaju razvoj vida i suznih žlijezda.

Antioksidansi su ključni

Šta je zajedničko ovim nutrijentima? Osim omega-3 masnih kiselina, svi su oni antioksidansi ili imaju antioksidativna svojstva. A prema dijetetičarima, antioksidansi su najbolje hranljive materije za zdravlje očiju.

“Oči su osjetljive na oksidativni stres. Oksidativni stres može uzrokovati očne bolesti, pa antioksidansi mogu pomoći u zaštiti zdravlja očiju i smanjiti rizik od bolesti poput glaukoma i dijabetičke retinopatije”, kaže Kim Kalp, dijetetičarka u San Francisku.

Namirnice za bolji vid

Losos

Obično povezane sa zdravljem mozga, omega-3 masne kiseline poznate kao dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikosapentaenska kiselina (EPA) takođe su vitalne za zdravlje očiju – a losos ih je pun.

“Masne ribe bogate su DHA i EPA, za koje se pokazalo da imaju dobar učinak na zdravlje očiju već u materici. Tokom fetalnog razvoja i u prvih nekoliko dana života, oči postaju obogaćene omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA – objašnjava Roksana Ehsani, registrovana dijetetičarka iz Majamija.

Brokoli

Brojne su zdravstvene dobrobiti brokolija, uključujući sposobnost zaštite zdravlja očiju. Za početak, istraživanja su dokazala da obiluje vitaminom C, antioksidansom koji smanjuje oksidativni stres u očima i pomaže u sprečavanju katarakte. Porcija brokolija sadrži 81,2 miligrama (mg) vitamina C, što je oko 90 posto dnevne vrijednosti za muškarce i više od 100 posto za žene. Brokoli je takođe dobar izvor vitamina A. Njeno bogatstvo antioksidansa može pomoći u sprečavanju degeneracije makule povezane sa starenjem.

Slatki krompir

Mrkva već dugo drži titulu najbolje hrane za zdravlje očiju. To je zato što je bogata beta-karotenom, pigmentom koji narandžastom povrću daje živu nijansu. Mrkva je svakako bogata beta-karotenom, ali slatki krompir zapravo sadrži više ovog korisnog pigmenta. Porcija kuvane mrkve sadrži 8,3 mg beta-karotena, dok ista porcija pečenog slatkog krompira sadrži 11,5 mg tog nutrijenta, piše Najžena.alo.rs.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakGoogle priskače u pomoć
Naredni članakKada se u kuvanju koristi soda bikarbona, a kada prašak za pecivo?