Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske evidentirao je za deset mjeseci smrt 9.099 penzionera, od ukupno 255.349 korisnika prava na penziju, što je u prosjeku 910 mjesečno.

U slučaju kada nastupi smrt korisnika prava na penziju, zakonska obaveza porodice i nasljednika je da u roku od nekoliko dana u nadležnu poslovnicu Fonda PIO prijave činjenicu o smrti korisnika i dostave izvod iz matične knjige umrlih, na osnovu čega se, potom, obustavlja isplata i sprečava nastanak preplate penzije, navode iz Fonda. 

Za deset mjeseci ove godine, porodica, odnosno nasljednici prijavili su u nadležnu poslovnicu Fonda 3.960 smrtnih slučajeva ili 43,5 odsto.

Za činjenicu smrti korisnika prava u preostalih 5.139 ili 56,5 odsto slučajeva Fond je saznao kroz redovnu elektronsku razmjenu podataka sa Matičnom knjigom umrlih u Republici Srpskoj i putem elektronske razmjene podataka sa fondovima PIO u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Uvođenje redovne elektronske razmjene podataka između fondova, nakon potpisanih protokola u prethodnih nekoliko godina, direktno je uticalo na smanjenje nastanka preplate penzija i milionske uštede u Fondu, odnosno budžetu Srpske.

Korisnici Fonda PIO svoje pravo ostvaruju u prosjeku sa 59 godina i koriste ga narednih 17,5 godina.
 

Prethodni članakKraj ! Stiven Džerard završio karijeru
Naredni članakSvjetski rekord: BEZ KOSKE sa 188 metara