Ilon Mask je nedavno iznio ozbiljne optužbe protiv WhatsApp-a, tvrdeći da aplikacija svake noći prikuplja korisničke podatke i šalje ih svojoj matičnoj kompaniji Meta. Ova tvrdnja izazvala je veliku pažnju i zabrinutost među korisnicima širom svijeta.

Vil Katkart, glavni menadžer za razvoj WhatsApp-a, odmah je reagovao na Maskove tvrdnje, naglašavajući da aplikacija koristi enkripciju kako bi osigurala da poruke ostanu privatne i nedostupne čak i samoj kompaniji Meta. Ipak, Katkart nije ulazio u detalje o prikupljanju metapodataka, što je zapravo suština Maskovih optužbi.

Iako stvari nisu toliko strašne kako Mask želio da ih predstavi, njegove tvrdnje nisu bez osnova.

Milioni ljudi širom svijeta koriste WhatsApp vjerujući da je njihova komunikacija sigurna zahvaljujući end-to-end enkripciji. Međutim, uprkos ovoj sigurnosnoj funkciji, postoje ozbiljna pitanja vezana za privatnost korisnika koje WhatsApp prikuplja i dijeli sa svojom matičnom kompanijom Meta.

WhatsApp, kao dio Meta kompanije, prikuplja metapodatke korisnika, što uključuje informacije kao što su registracija naloga, podaci o transakcijama, interakcije sa poslovnim korisnicima, informacije o mobilnim uređajima i IP adrese. Ovi podaci se redovno dijele sa Metom, što je jasno navedeno u WhatsApp-ovoj politici privatnosti.

Iako same poruke ostaju zaštićene enkripcijom i nepristupačne su čak i za WhatsApp i Metu, metapodaci koje prikupljaju mogu otkriti mnogo o korisnicima – od njihovih lokacija i kontakata do vremena i učestalosti komunikacije. Ovi podaci su vredni jer omogućavaju kompaniji da kreira detaljan profil svakog korisnika, što može biti korišćeno za ciljano oglašavanje i druge svrhe.

Vil Katkart, glavni menadžer za razvoj WhatsApp-a, naglašava da aplikacija koristi enkripciju kako bi osigurala da poruke ostanu privatne. Međutim, kritičari ističu da se u njegovim izjavama ne pominje prikupljanje i dijeljenje metapodataka, što ostavlja prostora za zabrinutost.

Pored toga, WhatsApp-ove sigurnosne kopije koje se čuvaju na oblaku (Google Drive ili Apple iCloud) nisu enkriptovane, što predstavlja dodatni rizik za privatnost. Ovi nešifrovani bekapi mogu biti podložni hakerskim napadima, što dodatno ugrožava privatnost korisnika.

Razlikovanje između privatnih i poslovnih naloga na WhatsApp-u takođe predstavlja problem. Poruke koje se razmjenjuju sa WhatsApp Business nalozima nisu šifrovane po defaultu, a poslovni korisnici dele dodatne informacije sa Metom. To znači da korisnici možda ne shvataju u potpunosti koliko podataka dele kada komuniciraju sa poslovnim nalozima.

Za one koji su zabrinuti za svoju privatnost, prelazak na sigurnije aplikacije kao što je Signal može biti bolja opcija. Signal nudi slične funkcionalnosti kao WhatsApp, ali sa većim fokusom na privatnost i sigurnost korisnika. Iako je prelazak na novu platformu često izazovan zbog već uspostavljenih mreža kontakata, povećana svijest o privatnosti može podstaći korisnike na ovaj korak, prenosi Telegraf.

Foto: Shutterstock

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDa li je pristupačni Dacia Sandero postao “novi Golf” u Evropi?
Naredni članakNova funkcija u Chrome-u: Pretraživanje postaje lakše sa “slika u slici” prozorima