Web3 je zamisao ili koncept (skup principa i tehnika) o narednoj fazi razvoja interneta koji je decentralizovan, interaktivan, otvorenog koda i sa većom kontrolom od strane korisnika. Da bi bolje objasnili šta je to što Web3 mijenja i šta donosi, vratićemo se nekoliko decenija u prošlost.

Prva faza postojanja interneta se uobičajeno naziva Web1. To je internet koji najvećim dijelom sadrži statične stranice. Aktivnosti korisnika su se najčešće svode na čitanje. Nema interaktivnosti. Korisnici nisu i stvaraoci interneta.

Sada se nalazimo na vrhuncu Web2 faze interneta. Njega određuje interaktivnost i sadržaji koje kreira korisnik. Najbolji primjer toga su društvene mreže (Twitter, Instagram, TikTok). Platforme teže centralizaciji – velike kompanije su vlasnici (Google, Amazon, Meta), koji određuju pravila, sve podatke drže i kontrolišu na svojim serverima. Ne treba zaboraviti da se tim serverima nalaze i detaljni podaci o svakom korisniku.

Web3 podrazumijeva takođe interaktivnost, ali i veću kontrolu od strane korisnika i decentralizaciju interneta. Pojam decentralizacija znači da ne postoje glavni, centralni serveri i kompanije gdje se slivaju podaci miliona ljudi i njima upravlja. Decentralizacija se realizuje pomoću blockchain tehnologije.

To je digitalni zapis o transakcijama raspoređen na mnoštvo računara, koji međusobno kontrolišu ispravnost zapisa. U Web3 svijetu korisnici imaju veću kontrolu nad svojim podacima, što se postiže pomoću kriptografskih ključeva.

Web3 podrazumijeva primjenu kriptovaluta za finansijski dio transakcija. One se najčešće koriste u okviru decentralizovanih aplikacija (dApps). Te aplikacije su kreirane pomoću blockchaina i zato trebaju biti sigurne i transparentne. Pametni ugovori su još jedan aspekt Web3 ekosistema. To su ugovori koji se samostalno izvršavaju kada se ispune digitalno zapisani uslovi. Takvi ugovori povećavaju povjerenje i ubrzavaju transakcije, jer se smanjuje potreba za posrednicima, prenosi “BesplatniProgrami“.

Foto: PrintScreen/Twitter

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakHonor Magic V Flip najvjerovatnije stiže u junu
Naredni članakKako organizovati prostor da vam uvijek bude sve uredno?