Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da je Majkl Marfi privatizovao Tužilaštvo Republike Srpske što potvrđuje i današnje imenovanje Olivere Rauković za glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

– Ranije sam već govorila da imamo informacije da će na mjesto glavnog tužioca u Doboju biti imenovana Olivera Rauković kao uzdanica Ambasade SAD u BiH i republičkog tužioca Željke Radović, kojoj i danas daje službeno vozilo Okružnog javnog tužilaštva Doboj što je čista zloupotreba položaja – istakla je Vulićeva, dodavši da je zbog istih radnji, zloupotrebe službenog položaja, prethodno smijenjen Vitomir Soldat.

Vulićeva je navela za Srnu da u BiH nema ni pravde, ni prava, ni demokratije dok se Marfi miješa u pravosuđe BiH i tumači zakone.

Ona je naglasila da Visoki sudski i tužilački savjet BiH ne radi po zakonu, navodeći da je Raukovićeva 14. marta bila na intervjuu za poziciju na koju je danas imenovana, a Sud BiH je 13. marta naložio da izbori za imenovanje sudija i tužilaca nisu u skladu sa Poslovnikom o radu.

VSTS BiH je odlučio da neće poništavati otvorene konkurse za imenovanja sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama uprkos odluci Suda BiH od 13. marta da ukine dvije odredbe Poslovnika o radu VSTS-a koje su propisivale određene uslove koje nosioci pravosudnih funkcija moraju ispuniti prije konkurisanja na pozicije.

VSTS je Sudu i Tužilaštvu BiH ostavio vrijeme za odluke ukoliko bi nakon imenovanja od 23. marta eventualno bile podnesene tužbe.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Predstavljene „Smjernice za unaprjeđenje svakodnevne komunikacije sa osobama sa invaliditetom” (VIDEO)
Naredni članakBukejlović razgovarao sa direktorima kazneno-popravnih ustanova u Srpskoj