Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da su kroz sve aktivnosti na ispunjavanju evropskih uslova najkonkretnija rješenja dolazila iz resora HDZ-a i SNSD-a, koji je sve vrijeme bio konstruktivan partner i pristajao na kompromise.

Prema njenim riječima, sa druge strane, stranke “trojke” su bile nestabilne, što pokazuje i njihov početak, kada su od “osmorke”, preko “petorke”, došle do “trojke”.

– Ne mogu da shvatim da dođemo za jedan sto, dogovorimo se oko bitnih zakona i svega onoga što su bili standardi, a kada dođu druga pitanja vas /`trojku`/ nazovu /Kristijan/ Šmit ili /ambasador SAD u BiH Majkl/ Marfi i vi kažete `ja to ne smijem`- rekla je Vulićeva i dodala da su predstavnici “trojke” poniženi od stranaca, te da će njihov kukavičluk najviše koštati građane FBiH.

Ukoliko stranke “trojke” nastave da slijepo slušaju strane tutore, Vulićeva smatra da će BiH biti sve manje, ali ne voljom Srba i Hrvata, već činjenicom da “trojka” na takav način podriva Dejtonski sporazum i daje vjetar u leđa strancima koji rade na njegovom razgrađivanju.

– Ovim koracima rade na mogućnosti etničkog čišćenja Srba i Hrvata sa ovih prostora, a to nije dejtonska BiH. Podsjećam vas, SNSD se zalaže za dejtonsku BiH, koja je jasno definisana i sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da svi imamo jednaka prava – izjavila je Vulićeva novinarima u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje o zakazivanju sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom zaključaka koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, Vulićeva je navela da je kroz te zaključke dato vrijeme da se partneri u vlasti na nivou BiH dogovore.

– Da vidimo da li će kolege iz `trojke` sjesti za pregovarački sto sa SNSD-om i HDZ-om ili će ipak pod skute Marfiju – istakla je Vulićeva i dodala da vjeruje da se kroz razgovor može doći do dogovora koji je u interesu svih naroda u BiH.

Ona je naglasila i da će biti pristupljeno realizaciji zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kada prođu rokovi dati njima.

Govoreći o sankcijama SAD i ukidanju računa pojedincima i pravnim licima koji su na OFAK-ovoj listi, Vulićeva je istakla da je to zločin i ukidanje prava na život i egzistenciju ljudima.

– Kada nekome oduzmete tekući račun vi ne marite za ostatak njegove porodice. Na ovaj način mnoge porodice će biti rasturene jer neko svjesno i namjerno hoće ljudima da uništi živote – navela je Vulićeva i upitala kakve veze imaju ljudi zaposleni u firmama ili institucijama sa ljudima koji su pod sankcijama?

Prema njenim riječima, sankcije SAD nisu dio pravnog sistema i prometa BiH, u kojoj bi trebalo da se poštuju domaći zakoni, jer sankcije SAD nisu nigdje definisane kroz pravne akte BiH.

Vulićeva je podsjetila i na Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je, prema njenim riječima, usklađen sa evropskim i svjetskim standardima, te da se iz njegovog naslova jasno vidi da on ne tretira unilateralne i crne liste.

– Ukoliko imamo nekoga ko finansira terorističke organizacije – naravno da on treba biti sankcionisan. Zar nije logično, ako imam tekući račun, a na crnoj sam listi, ako neko želi da prati promet mog novca to je lakše raditi sa bankama – rekla je Vulićeva.

Ona je istakla i da će se poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH solidarisati sa kolegama kojima je onemogućeno da primaju plate.

– Nas šest poslanika, svi damo po 1.000 KM. Јe li mislite da ćemo pustiti da srpski član Predsjedništva /Željka Cvijanović/ bude bez plate, nema teoretske šanse! Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, da li on finansira terorističke organizacije? A, oni njega i sve druge koji su na crnoj listi stavljaju u istu ravan sa Bin Ladenom, je li to demokratija? Ovo je uskraćivanje života, zločin bez kazne i presedana – naglasila je Vulićeva i dodala da je to silovanje demokratije, koje nije ni evropski ni parlamentarno niti ljudski. 

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Prošle godine evidentirana 33 slučaja autizma kod djece (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja: Nema prijavljene štete