Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju u Kosovskoj Mitrovici da je njegova obaveza da kaže da će Srbija i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je rekao da je na KiM došao da otvoreno razgovara o teškoj poziciji Srbije i to na jedini način na koji se istina saopštava – oči u oči, lice u lice.

“I ne znam koliko ćete da me slušate, ne znam koliko će Srbija da me sluša, ali da ćutim niti mogu, niti smem, a još manje smem da lažem, da izbegavam odgovornost, i da se pravim nevešt, neobavešten ili lud, kao što smo to bezbroj puta činili u prošlosti. Narod mi je pruzio poverenje,a mandat mi je da uradim tačno ono što je propisao još vladika Nikolaj Velimirović.

Ako treba da branim sebe, ima da ćutim. Ako treba da branim istinu, ima da govorim. Zato ću i početi od onog najtežeg dela. Od svega u šta smo verovali, svega o čemu smo sanjali, od velike iluzije koju smo imali i o sebi i o drugima, iluzije da smo nadmoćni, mnogobrojni i gotovo večni. Da su drugi slabiji, gluplji  nesposobniji od nas.

Došao sam na Kosovo i u prethodna dva dana slušao sam naše ljude. Istinu o njihovom teškom životu, neizvesnosti koja ih ubija I veru da će im njihova, naša Srbija pomoći. Obaveza je moja da kazem da cemo, dragi prijatelju, i u dobru i u zlu, uvek biti uz vas. Ali, došao sam i da vam kažem istinu o našoj teškoj poziciji. I to na jedini način na koji se istina saopštava. Oči u oči”, rekao je Vučić.

“Hvala vam što ste, uprkos brojnim kampanjama protiv, u ovolikom broju došli ovde u Kosovsku Mitrovicu. Ali, mnogo više od toga, hvala vam što čuvate i branite srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji, hvala vam što ne odustajete, hvala vam što gledate u budućnost. Našu, srpsku i Srbije. Ali i neophodnost našeg zajedničkog života sa Albancima, jer bez toga ne bi bilo ni tog našeg sutra.

Više puta sam dolazio na Kosovo i Metohiju. Gotovo uvek, birao sam trenutke kada vama, koji ovde živite, nije bilo lako, ili, bilo vam je mnogo teže od nas u Beogradu, Kragujevcu, Nišu. I ne znam da li je bilo teže 98, 99, 2000, 2004, 2008 ili danas, ali sam uvek svojom dužnošću smatrao da, onoliko malo, koliko mogu, pokažem da sam sa vama i da razumem kroz kakvu muku i čemer, svakoga dana prolazite. Danas, kao predsednik Srbije imam veću odgovornost nego ranije”, rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici.

(RTS/Blic)

Prethodni članakEmisija “Aktuelno u Doboju” na RTV Doboj i TV K3
Naredni članakIdentifikovan vozač koji je vozio stepenicama u Banjaluci: Nema vozačku, bio pijan