Visoki sudski i tužilački savjet BiH naložio je informatičkoj službi da mu za današnju sjednicu pripremi informaciju o tome da li je neko iz ovog savjeta involviran u zloupotrebu CMS sistema koji dodjeljuje sudijama predmete.

Član VSTS-a Biljana Simeunović je prilikom usvajanja dnevnog reda predložila da se izvrše provjere da li je neko iz VSTS-a involviran u zloupotrebe CMS sistem i tako pomagao suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu da dodjeljuje slučajeve u Sudu BiH kome on želi.

Naloženo je informatičkoj službi da pripremi potrebnu informaciju koja će biti razmatrana pod tačkom razno i taj dio sjednice će vjerovatno biti zatvoren za javnost.

Članovi VSTS-a razmotrili su danas Pravilnik u vezi sa izvještavanjem o imovini i interesima, odnosno o radu odjeljenja za integritet Savjeta koje treba da bude formirano, a koje će provjeravati imovinu sudija i tužilaca i njihove potencijalne sukobe interesa, te će se o tome izjasniti na narednoj sjednici.

Konstatovano je a je ovaj pravlnik trebao da bude usvojen na današnjoj sjednici, ali da su juče iz Delegacije EU u BiH dobili komentare i sugestije o otvorenim pitanjima koja su detektovana iz Brisela i koja zahtijevaju dodatno vrijeme za razmatranje, s obzirom da je riječ o obimnom materijalu.

Razmatrajući provođenje Akcionog plana za implementaciju izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, članovi Savjeta su konstatovali da zbog rokova može da bude dovedeno u pitanje preuzimanje dužnosti u predviđenim rokovima.

Јednoglasno je usvojen zaključak da će biti zatraženo da se naredne sedmice održi sastanak članova Predsjedništva VSTS-a sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto, ministrom pravde u Savjetu ministara Davorom Bunozom, ministrom finansija i trezora Srđanom Amidžićem i predstavnicma zakonodavne vlasti oba doma parlamenta BiH kako bi se ponovo produžio rok za primjenu ovih izmjena Zakona o VSTS-u.

Današnjoj sjednici nije prisustvovao predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija zbog smrtnog slučaja, ali se javio video-linkom kada je razmatrano postupanje VSTS-a u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju Ružice Јukić, koja je sankcionisana jer je u prepisci sa novinarima pominjala članove ovog savjeta.

Ova tačka je bila zatvorena za javnost.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakAmbasada SAD o navodima Sanje Vulić
Naredni članakNešić: Ministarstvo bezbjednosti preduzeće mjere radi otklanjanja prijetnji Dodiku